diumenge, 12 de juny del 2016

URINARIS PÚBLICS DE LA PLAÇA DELS JOSEPETS (1909 - 1930's)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ

*1909.- Imatge interior dels urinaris amb l'escala d'accés des del carrer al fons. (Foto: Frederic Ballell)

Un dels primers urinaris públics soterrats que tingué la ciutat fou el de la plaça dels Josepets (Lesseps) quan encara era un rectangle que abastava des de les escales de l'església fins al final del carrer Gran.
La Comissió Municipal de Foment en la seva reunió d'agost de 1908 va acordar tirar endavant les obres i destinar-hi 2.000 pessetes de l'època. Durant l'any següent l'obra va ser executada i inaugurada el 29 de juny de 1909.

*1908.- Retall de La Vanguardia on s'informa sobre l'adopció de diversos acords de la Comissió de Foment de l'Ajuntament.


*1909.- Notícia de la inauguració dels urinaris apareguda a l'edició de La Vanguardia del dia 19 de juny d'aquell any.

Els urinaris eren situats entre el final del carrer Gran i la Riera de Vallcarca (actualment avinguda Príncep d'Astúries) amb un doble accés amb escales en revolt protegides per baranes metàl·liques. Cinc plafons a manera de claraboies permetien l'entrada de la llum natural pel sostre.

*1909.- Imatge exterior dels dos accessos als urinaris. Els arbres de la dreta corresponen al curs de l'antiga riera de Vallcarca. (Foto: Frederic Ballell)

La instal·lació va resultar malmesa arrel de les obres de construcció del templet i els nous accessos a l'estació de Lesseps del Gran Metro i els urinaris van acabar en desús.