dissabte, 16 de febrer del 2013

CASA ROSÉS. Plaça Catalunya / Portal de l'Àngel (1876-1924)*1903.- Cantonada Plaça Catalunya / Portal de l'Àngel amb la Casa Rosés a la dreta de la imatge.

*1902.- Les dues cúpules de la Casa Rosés, que coronaven la cantonada amb el Portal de l'Àngel (Fragment d'una foto d'Adolf Mas Ginesta) 

Construida l'any 1876 sobre el solar on hi hagué abans la Casa Barceló (1872), al número 17 de la Plaça Catalunya, la Casa Rosés fou inicialment un edifici d'aparença austera amb entresol, principal i tres pisos. A començaments del segle XX s'hi van afegir una altra planta i es va rematar l'edifici amb un parell de cúpules nervades a cada extrem de la cantonada, que guarnides amb ceràmica de diversos colors li donaven una aspecte molt més senyorívol.
Al primer pis per la banda de Plaça Catalunya s'hi varen instal.lar les oficines del Banco Garcia- Calamarte.
El tercer pis de l'edifici va acollir l'Alge School, una de les escoles pioneres en l'aprenentatge d'idiomes a Barcelona. 
La Casa Rosés va ser reformada en profunditat a partir del 1924 per bastir-hi la Casa Segura. Avui aquell solar és ocupat per l'edifici del Banco de España.

*1890's.- Una foto captada des del mateix lloc que l'anterior. La Casa Rosés apareix encara sense les cupúles que es van afegir a començaments del segle XX. (Postals Pena Hermanos).


*1902.- Una altra imatge de la Casa Rosés de començaments del segle XX. (Foto: Àngel Todrà Viazo).

Dos retalls publicitaris publicats a La Vanguardia de l'escola d'idiomes Alge School.