diumenge, 15 de febrer del 2015

RESTAURANT LA CALA. Plaça Catalunya 7. (1935-1948)

Agraïments especials per la documentació aportada a MARÇAL FÀBREGAS i RIERA


Obert el 21 de desembre de 1935 als baixos de la segona Maison Dorée, la curiositat més significativa d'aquest establiment rau en que va sobreviure a la Guerra Civil i a l'arribada del franquisme tot i que amb un seguit d'esdeveniments que no van poder donar continuitat permanent al local.
La primera etapa de La Cala s'esten durant els anys de la Segona República i la Guerra Civil i és la d'un restaurant decorat amb motius mariners pel pintor Francesc Fàbregas i Pujadas (1898-1992) [1], on dominaven les xarxes, les àncores i els colors de tons blavosos. Era sovint freqüentat per intelectuals, artistes i polítics, però l'inici de la guerra i el progressiu decantament del conflicte armat en favor dels feixistes sublevats li va afectar negativament.

*1935.- Treballs previs de condicionament del local per instal·lar-hi el restaurant. (Foto: Font)

*1935.- Un dels menjadors del restaurant (Foto: Font)


*1935.- La llar de foc (Foto: Font)


*1935.- Sis dels frescos amb que Francesc Fàbregas va decorar les parets de La Cala. Paissatges marítims de Blanes, Tossa de Mar, L'Escala, Port de la Selva, Calella de Palafrugell i Llafranc. (Fotos: Francesc Fàbregas i Pujadas)

Només uns dies després que les tropes franquistes arribessin a Barcelona l'antic restaurant era convertit en un Hogar del Combatiente per la delegació de Burgos i Navarra. La premsa del moment no perdia l'oportunitat de referir-se al passat d'aquest restaurant com un niu de separatistes i rojos, ara convenientment redimit i desinfectat amb l'arribada del nou ordre. 

*1939.- Retall de premsa del dia 2 de febrer en el que s'anuncia la conversió de l'antic restaurant La Cala en un Hogar del Combatiente, prèvia desinfecció ideològica de les instal.lacions. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

El dissabte 16 de novembre de 1940 el local deixava enrera la seva etapa com a Hogar del Combatiente i era reobert com a Restaurant Acuarium Arcade (un nom curiosament no gaire alineat amb l'espanyolització imposada dels noms dels comerços). Aviat esdevé lloc de reunió i marisqueria preferida de les autoritats franquistes. L'establiment però, recuperaria ben aviat el seu nom original de La Cala.   

*1940.- Durant un breu espai de temps el restaurant va ser conegut amb el nom d'Acuarium Arcade. Aquest retall de premsa correspon al dia de la seva inauguració. (Font: Hemeroteca de La Vanguardia).

*1941.- Un grup de periodistes celebren la diada del seu patró Sant Francesc de Sales davant de l'entrada del restaurant La Cala. Hi assisteix també el governador civil i cap del Movimiento Antonio Federico Correa Véglison. (Foto: Josep Brangulí/ANC

Després de romandre uns mesos tancat, a l'octubre de 1944 el restaurant La Cala renaixia profundament reformat i la premsa anunciava la seva reobertura. L'empresa Cafés de Cataluña S.A. propietària del local tornava a posar-lo en funcionament ara sota la gerència d'Armand Carabén. Desapareixeria a l'any 1948 quan el local va ser ocupat pels magatzems Casa Baltà.


*1944.- Anunci i crònica de la reobertura de La Cala a l'octubre d'aquell any. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

[1].- Enllaç al web dedicat al pintor Francesc Fàbregas i Pujadas.