dissabte, 28 de juliol del 2018

DIONISOS URGELL. Restaurant grec. Comte d'Urgell 90 (1993-2018)


 
El primer restaurant amb el nom de Dionisos que hi hagué a Barcelona va obrir al carrer del Cometa, prop de l'Església de Sant Just, rere l'Ajuntament. Va ser el primer grec de la ciutat en aquells inicis de la dècada dels 1980's quan el menjar helènic era encara un gran desconegut a Barcelona.
Uns anys més tard, al 1993, Ioannis Golias va crear la cadena de restaurants Dionisos i va obrir el primer a la cantonada entre Comte d'Urgell i Diputació, al costat de la cocteleria Sant Trop i davant del local que seria durant uns anys la redacció del diari El Periodico de Catalunya, avui ocupat per l'Hotel del Comte.
Aquell primer Dionisos d'Urgell tenia un carisma que no tingueren cap dels altres que posteriorment obririen escampats per la ciutat, a barris diversos com Gràcia, el Born, o fins i tot al propi Eixample al local del carrer Aribau que havia ocupat històricament el restaurant Boston.
 
 
L'encarregat del local, un home prim que semblava talment sortit d'una taverna de la Plaka d'Atenes i al qual el pas dels anys li va anar aclarint el color dels seus frondosos bigotis, era com una veritable icona humana de l'establiment. Una porta corredera de vidre era el recurs per facilitar el trànsit dels clients perque el mostrador era a molt poc espai de l'entrada. A l'interior un espai petit però molt pintoresc reproduia a la perfeccio l'ambient dels bars grecs. El tzatziki, els giros, la moussaka, les dolmades, la tarama i aquella amanida amb petits cubs de formatge feta entre l'enciam, hi feien la resta.
Després de 25 anys de funcionament el Dionisos d'Urgell va tancar sobtadament el 2018 completant una última etapa en la que, segons el parer d'alguns clients, el servei havia decaigut notablement. Va ser substituït per una pizzeria.
 
* 2000's.-  La porta d'accés a l'interior del Dionisos Urgell.