dimarts, 21 de maig del 2024

GRANJA AVÍCOLA DE SANT LLUÍS. Carretera de Sarrià 48 (1896 - 1906)

MIQUEL BARCELONAUTA

Agraïments a JOANA FRANCÈS


*1896.- Cartell de la Granja Avícola, obra d'Alexandre de Riquer. (Font: MNAC)

Abans que la Finca de Can Poc Oli, esdevingués terreny industrial amb l'arribada al 1907 de la fàbrica de comptadors de gas i altres subministres de Chamón y Triana, va tenir durant uns anys un ús de granja avícola després de tota una vida dedicada al conreu. En aquest període intermedi entre el seu origen agrícola i el seu posterior destí industrial, la finca va ser coneguda com la Granja Avícola de Sant Lluís.

*1901.- Emplaçament de la Granja Avícola Sant Lluís en un plànol del municipi de Sarrià d'aquell any.
(Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)  

El lloc, situat a cavall entre els termes municipals de Les Corts de Sarrià i Sant Vicenç de Sarrià. al costat de la carretera de Barcelona a Sarrià, era a finals del segle XIX propietat de Lluís Maria de Febrer (1865-1936) [1]. Aquest noble va ser qui va impulsar la fundació i posada en funcionament de la granja al 1896. L'explotació de la Granja de Sant Lluís va incloure també la cria de conills, ànecs de Rouen i altres espècies. L'objectiu no era la producció en quantitat sinó la qualitat, que comportava aconseguir un prestigi i un renom capaços de traspassar fronteres. La granja es va dotar de moderns galliners, incubadores i altres elements innovadors per a l'explotació avícola. Els exemplars criats a la granja van ser presentats i premiats en diversos certàmens nacionals i internacionals, entre ells a l'Exposició de París de 1896 [2]
El projecte avícola de Febrer però, no va arribar a superar la dècada. Ja a partir de 1904 comencen a tramitar-se diversos expedients de sol·licituds de permís per urbanitzar els terrenys de la granja, que sens dubte incorporaven la idea de vendre'ls per dedicar-los a altres usos. 

________

[1].- Lluís Maria de Febrer y Calvo de Encalada-Orozco (1865-1936) va ser un noble aristòcrata que ostentà els títols nobiliaris de Marquès de Saudín i de Marquès de Gironella. Va adquirir la finca de Can Poc Oli després que passés per altres propietaris un cop desamortitzats els terrenys que havien estat ocupats per la congregació de les monges. Al 1907 Febrer va vendre les terres de la granja a Andrés Triana, que hi va establir la fabrica de comptadors de gas, llum i aigua. Finalment al novembre de 1936 Febrer va ser assassinat a Montcada i Reixach, en un dels afusellaments executats pels escamots revolucionaris en els mesos posteriors a l'alçament militar de Franco contra la República, amb l'objectiu d'eliminar persones afectes als militars sublevats. 

[2].- El Liberal. Edició del 23 d'abril de 1897. Madrid