dilluns, 3 de setembre del 2018

PAVELLÓ DE LA COOPERATIVA DE FLUÍDO ELÉCTRICO. Exposició de 1929. Parc de Montjuïc. (1929-1930)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ


La Cooperativa de Fluído Eléctrico (CFE) va ser una empresa catalana orientada a la creació i distribució d'energia elèctrica. Havia estat fundada a Barcelona a l'any 1920. Concebuda en els seus orígens com una societat cooperativa de caràcter mixt amb funcions de producció i distribució, el seu objectiu era generar la seva pròpia energia elèctrica i així evitar les altes tarifes pel subministre que establien la resta de companyies.  
Per a iniciar la seva activitat la  CFE va adquirir dues empresas: Hidroenergía del Cadí, companyia creada el 1919, i Sociedad Española de Construcciones Eléctricas (SECE), constituïda el 1912 per Joan Pich i Pon. Aquesta última ostentava la representació a Espanya de la companyia suissa de material elèctric Brown, Boveri & Cie.
El 27 de desembre de 1926 la CFE va adoptar la forma jurídica de societat anònima i al juny de 1928 va subscriure un conveni de col·laboració amb Catalana de Gas y Electricidad fins a esdevenir l'any 1932 la cinquena empresa elèctrica del conjunt de l'Estat i la segona de Catalunya. Al mateix temps, canviaria el seu nom inicial per Compañía de Fluído Eléctrico enterrant així els seus orígens cooperitius. 
Acabada la Guerra Civil, Catalana de Gas va impulsar la creació d'Hidroeléctrica de Catalunya, de la qual la CFE es va mantenir com a filial fins a la seva absorció al 1965.
Amb motiu de l'Exposició de 1929 la CFE hi va ser present amb un cridaner pavelló d'estil racionalista emplaçat al costat mateix del de la CHADE, en un sector contigu al Palau Nacional on van instal·lar-se diversos pavellons d'empreses de subministre elèctric.

*1929.- Vista de l'embocadura de l'avinguda de Muntanyans a l'esplanada del Palau Nacional, una zona on es varen plantar diversos pavellons d'empreses elèctriques. 

*1929. Plànol de l'Exposició Internacional en el qual s'identifica el Pavelló de la Cooperativa de Fluído Eléctrico amb el número 75 (encerclat en groc). (Fons: Col.lecció privada de Francisco Arauz).