divendres, 20 de desembre del 2013

CASA EVARIST JUNCOSA. Coronament de la façana i terrat. Rambla Catalunya 76. (1915-1964)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1920's.- Aspecte original de la façana de la Casa Evarist Juncosa.
 
Heus ací una altra de les moltes destrosses realitzades als edificis de l'Eixample.  Es tracta de l'edifici d'habitatges d'estil modernista, bastit entre els anys 1913 i 1915 segons un projecte de Salvador Vinyals i Sabaté (1847-1926), per encàrrec d'Evarist Juncosa i Pañella, al número 76 de la Rambla de Catalunya. Aquest immoble comparteix mitgera amb un altra construcció extraordinàriament desfigurada i víctima de l'especulació com és la veina Casa Asunción Belloso a la cantonada amb València.

Detall de la part desapareguda

La Casa Evarist Juncosa tenia en el seu estat original, baixos, principal, 3 plantes i un àtic amb dues finestres sortints de paret en pla inclinat i un cos central de la façana rematat amb cúpula de sostre de pissarra.
Durant els anys 1920's i 1930's l'edifici va acollir la Maison Bordoy, un lloc molt freqüentat per les classes benestants, on permanentment es feien exhibicions de roba de luxe, manteleries, aixovars etc. Als anys 1950's es va instal·lar als baixos la botiga de catifes Turkestan i a partir de 1964 l'Hotel Regente.
Fou precisament en la reforma practicada sobre l'immoble per adequar-hi l'hotel quan es va executar la dissortada intervenció per afegir-hi una quadruple remunta de dues plantes més àtic i sobreàtic.
Tot i que la intervenció sobre les obertures del balcó central de la tercera planta que van passar de tres a dues es va fer amb perfecta sintonia amb l'original, totes les remuntes superiors van ser un absolut desastre. Van comportar la lògica eliminació de tota la part superior  de la façana i el terrat original de l'edifici, susbtituint-la per un afegit barroer i simple que despreciava totalment l'estil modernista de la façana original.

*1964.- Publicitat del nou Hotel Regente quan es va inaugurar.

*2000's.- Vista actual de la façana de l'edifici que acull l'Hotel Regente (Foto Joan Palau).