divendres, 7 de febrer del 2014

CASA GRASES. Plaça Catalunya (1888-1895)


*1890's.- La Casa Grases apareix al centre de la foto al costat de l'arc d'entrada al recinte del Circ Eqüestre Alegria. A la dreta de la imatge veiem el tram de carrer Fontanella que amb el temps esdevindria la vorera mar de la Plaça Catalunya. (Foto: Josep Estruch i Comella. Arxiu Històric de la Ciutat).

Aquesta casa d'habitatges de lloguer de vida efímera, propietat d'Antoni Grases i Riera, s'alçava al carrer Fontanella al costat del Circ Eqüestre. Però en realitat era situada sobre els terrenys que haurien d'esdevenir el centre de la futura Plaça de Catalunya. El propietari va aconseguir el permís per edificar durant l'any 1888. El cert però, és que durant la dècada següent tot aquell espai va començar a ser objecte d'actualitat i polèmica permanent. Això explica la seva curta existència. L'ajuntament va decidir amb fermesa començar a enderrocar progressivament tots els edificis de la zona per alliberar l'espai per acollir la futura gran plaça. L'operació topava amb la lògica oposició dels propietaris dels terrenys i els edificis, la qual cosa va generar una successió inacabable de plets.  
La Casa Grases juntament amb la seva veina Casa Rosich i la Casa Estruch a la part nord de la futura plaça van ser les últimes a desaparèixer. L'enderroc ordenat per l'alcalde Josep Rius i Badia es va executar juntament amb el del veí Circ Eqüestre al desembre de 1895. En  aquells moments a la Casa Grases hi havia instal·lat el Casino Republicano Nacional i al seus baixos un taller de ceràmica.