dijous, 2 de desembre del 2010

CANÒDROM LORETO (1955-1962)

 
 


*1959.- Tres imatges aèries del Canòdrom Loreto que s'estenia entre la Travessera de les Corts i els carrers Loreto i Burdeus. (Font: Fons SACE. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).  
 
Situat al l'extrem del barri de Les Corts, tocant a la carretera de Sarrià, aquesta instal·lació per a curses de llebrers va obrir portes l'any 1955, i sempre va tenir un alt nivell d'activitat durant el seus sis anys d'existència. Al Canòdrom Loreto s'hi van disputar diversos campionats d'Espanya en els quals la superioritat de les societats llebreres barcelonines (Loreto i Pabellón fonamentalment) era indiscutible. L'any 1957 el Loreto va acollir el Campionat d'Europa de llebrers que va guanyar un exemplar espanyol del Canòdrom Pabellón. La rivalitat entre els gossos espanyols i els francesos era molt acusada en aquestes competicions d'àmbit europeu.
La societat que gestionava el canòdrom celebrava anualment el dia de la seva patrona, la Mare de Deú de Loreto, amb un programa d'actes que, any rera any, incloia una missa a la parròquia de Sant Eugeni I Papa (a la cantonada Comte Borrell/Londres) i d'altres celebracions socials, a banda de diverses curses de llebrers.

*1957.- Una de les medalles de la II Copa d'Europa de Llebrers en Pista, celebrada al Canòdrom Loreto.

A finals de 1960 ja s'anunciava el proper tancament d'aquest canòdrom. S'havien venut els terrenys a una immobiliària per a construir-hi habitatges i la societat celebraria l'última cursa al Loreto la nit del 7 de gener de 1962 per emigrar a un nou canòdrom situat al final de la Diagonal just al costat del Reial Club de Polo. El trasllat només trigaria unes setmanes a fer-se realitat. L'Agrupación Galguera Loreto va quedar instal·lada al nou Canòdrom Avenida -després rebatejat com Diagonal- on va continuar la seva activitat a partir del 21 de febrer de 1962.

Localització del Canòdrom Loreto en un plànol de 1962 (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)