divendres, 31 de maig del 2013

URGEL CINEMA. (1963-2013)

 
  
Inaugurat el dia 20 de setembre de 1963 amb la projecció de Carmen Jones d'Otto Preminger, el Cinema Urgel, projectat per Antoni Bonamusa  va ser amb les seves 1.832 butaques (2.324 en el projecte original) la sala de projecció de més gran aforament de la ciutat.
Promoguda per Pere Balañà, que aleshores ja gestionava els cinemes Novedades, Regio Palace i Aribau,  la sala impressionava per la seva majestuositat i grandària. L'interior era dominat pel color vermell, una pantalla de 200 metres quadrats i un sostre decorat amb unes espectaculars tires paral·leles de llum que arribaven fins a l'escenari. Les butaques (que no eren les originals)  destacaven pel seu confort i pel detall que els braços laterals eren independents per cada seient de manera que no es compartien amb el veí. 
 
*2010.- La lluminosa entrada al cinema Urgell.
 
A l'Urgell  s'hi van estrenar títols mítics de la història del setè art com Lawrence de Arabia, La muerte tenía un precio. E.T., La guerra de las galaxias, Tiburón, Supermán o En busca del arca perdida.
Amb el pas dels anys, la sala va patir els efectes de l'arribada del video i la crisi dels cinemes. Mantenir un cinema de tals dimensions era força difícil de combinar amb la seva rendibilitat.  Per això, molt sovint, s'especulava sobre la seva possible conversió en un complex de minisales, projecte que mai va arribar a reeixir.
La crisi econòmica iniciada a començaments dels anys 2010's, agreujada amb l'augment de l'IVA dels espectacles públics, va acabar de condemnar la sala, que va tancar per manca de públic pocs mesos abans de d'acomplr el mig segle de vida. A l'última sessió de la història de l'Urgell es va projectar el film Fast and Furious 6. Era mitjanit del 30 de maig de 2013.
 .
.
*2009.- Butaques i parets vermelles dominaven l'interior de la sala.