divendres, 23 de setembre del 2011

SERVICE STATION. Carrer Aragó. (1926-1940)


*1926.- L'accés a la Service Station des del carrer Aragó amb el gran rètol metal·lic de l'entrada i publicitat a la mitgera de l'edifici veí. (Foto: La Vanguardia)

La primera estació de servei amb benzinera de Barcelona fou inaugurada el 1924 al solar del carrer Aragó 270-272, rera la Casa Batlló de Gaudí, en el mateix lloc on avui hi ha Servei Estació, un establiment per trobar-hi gairebé de tot, que representa l'evolució d'aquell negoci pioner a la ciutat en el servei a l'automobilista.
Service Station va ser obert en el mateix lloc on abans hi havia el primer garatge del país Le Palais Automobile i més tard la seu de la Chevrolet. La benzinera era propietat de José Manzaneres Baró, tenia un aspecte típicament americà i oferia tota mena de serveis pel manteniment dels cotxes, pneumàtics, recanvis, lubricants, etc. L'any 1929 el negoci va esdevenir societat anòmina després que s'hi va incorporar l'advocat Lluís Marimón. L'espai comprenia a banda dels brolladors de benzina, una zona de taller per a la reparació dels vehicles i una botiga de material, accesoris i recanvis.

*1928.- Vista aèria de la Service Station davant de la rasa ferroviària del carrer Aragó. (Foto: Wolfgang Weber)

*1928.- El nom del propietari José Manzanares figurava també en el rètol. (Foto: ANC)

*1931.- Un dibuix de l'Opisso


1933.- Un anunci de Service Station publicat al periòdic La Humanitat

Acabada la Guerra Civil el negoci va tenir que canviar de nom i castellanitzar-se com a Servicio Estación. Poc a poc va anar abandonant la seva exclusivitat al servei de l'automòbil. Amb l'arribada del nilon i el plàstic l'empresa va créixer abastant també progressivament el ram de la ferreteria i tota mena d'objectes per a la llar amb la conseguent desaparició de la benzinera.


*1940.- Amb l'arribada del franquisme la benzinera va perdre el seu nom original en anglés per convertir-se en Servicio Estación