dimarts, 4 d’octubre del 2011

GRAN CINE BOHEMIA (1910-1942)

*1911.- El Gran Cine Bohemia del carrer Floridablanca, pocs anys després de ser inaugurat.

Obert el dia 3 d'abril de 1910, amb la projecció de El Barbero de Sevilla i Regreso del cruzado, el Gran Cine Bohemia era situat a l'actual numero 135-141 del carrer Floridablanca (tot i que aleshores la numeració era inversa i coincidia amb el 2-10), just al costat de la popularíssima i sempre animada sala de ball La Bohemia Modernista i sobre el mateix solar ocupat anteriorment pel Teatre de les Arts, que el foc havia destruït l’any 1906.
Mentre La Bohemia Modernista es pot considerar l’avantpassat directe de la Sala Gran Price, el Gran Cine Bohemia ho va ser del cinema Florida (avui Renoir Floridablanca), ja que ocupaven respectivament els mateixos solars.
Segons figurava a la publicitat de l’època El Gran Cine Bohemia disposava d’un gran vestíbul ideal per evitar les aglomeracions del públic i d’una cabina de projecció externa. Entre 1912 y 1916 va funcionar a Barcelona l’empresa de projeccions cinematogràfiques Bohemia, que gestionava a més a més altres sales com el Condal, l'Iris, el Park, el Walkiria, i el Palace.
En acabar la Guerra Civil, el Cine Bohemia va reiniciar ben aviat la seva activitat, Va ser el 23 de desembre de 1939 amb un doble programa integrat per Morena Clara y Miguel Strogoff iniciant  la seva última etapa, en la que continuaria animant la cartellera fins el 16 de maig de 1942, data en que va tancar portes.
L'activitat es va reprendre un any després quan l’empresari Lluís Cabezas va fer una reforma en profunditat del local i el va tornar a obrir. Però ja no era el Bohemia i començava aleshores la història d’un altre cinema el Florida, popular per oferir projeccions en cinerama a partir dels anys 1960’s.
Cal no confondre aquest cinema amb el Bohemio (abans Boheme) d'Hostafrancs ni amb un altre Bohemio avantpassat de l'Ideal que hi hagué al barri del Poblenou.