diumenge, 1 de gener del 2012

CONVENT DE LORETO. Les Corts (1862-1940's)

*1905.- Una vista del campanar del Convent de Loreto des del pati de Sant Lluís.

Aixecat l'any 1862 a l'indret conegut com el Camp de la Creu, al sector més oriental de l'antic terme de Les Corts, el convent de Loreto va acollir una congregació de monges franceses que hi establiren un col.legi per a noies. Es va construir sobre els terrenys de l'antiga heredat dels Monjos Agustins Calçats dels que n'eren propietaris des de 1741. Al seu voltant es va formar a partir dels anys 1870's el nucli urbà de l'entorn de la plaça del Carme i el carrer Morales i unes dècades més tard la Colònia Castells.
El músic Amadeu Vives, home de salut fràgil, hi va estar internat a finals del segle XIX per recuperar-se del tifus, malaltia que va contraure en els seus anys de joventut.
A l'estiu de 1909 el convent no es va lliurar de la indignació popular en els fets de la Setmana Tràgica i va ser incendiat pels revoltats. El dimecres 28 de juliol va ser incendiat i fins el diumenge següent no s'hi va presentar l'exércit per restablir l'ordre. En aquella època el col.legi acollia 90 nenes de condició humil.

*1909.- Vista del Convent de la Mare de Déu de Loreto després dels fets de la Setmana Tràgica. A la façana principal s'hi poden apreciar els efectes del fum de l'incendi.

*1909.- Una altra imatge del Convent de Loreto després de ser incendiat i saquejat durant la Setmana Tràgica. La foto correspon a la sèrie de postals que A.T.V. va editar recollint els efectes de la revolta sobre els edificis religiosos de la ciutat.

Aquest convent és recordat avui pel carrer que des de 1935 porta en seu nom que arrenca al carrer Burdeus i arriba fins a la Diagonal després de creuar l'avinguda de Sarrià.
El 1936, després d'esclatar la Guerra Civil,  el convent va tornar a ser objecte de l'assalt dels anarquistes i finalment fou enderrocat als anys 1940's.

*1935.- Localització dels terrenys que ocupava el recinte del Convent i Col·legi de Loreto, que limitava amb la Carretera de Sarrià, la Travessera de les Corts, el nucli antic de la plaça del Carme-Morales i el carrer Gelabert.