diumenge, 13 d’octubre del 2013

CINE SALA IMPERIO. Coello (després Londres) 169. (1926-1933)

Una de les sales de cinema sorgides a mitjans dels anys 1920's a la part alta de l'Esquerra de l'Eixample prop de la Diagonal, fou el Cine Sala Imperio. Es va inagurar el 5 de  juny de 1926 al número 169 del carrer Coello (actual Londres) entre els carrers de Villarroel i Casanova i ocupava un ampli local, envoltat per uns jardins, que anteriorment havia acollit una sucursal de l'empresa funeraria San José. L'orientació del solar i de la façana del cinema seguien els límits de l'antic recinte de la veina Granja Experimental, que quedaven lleugerament esbiaixats en relació al curs del carrer Londres que seguia la quadrícula de l'Eixample [1]
 
*1932.- Emplaçament del Cine Sala Imperio al carrer de Londres  (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la).
 
Segons consta a les cartelleres de l'època en els primers anys de la Sala Imperio s'hi podien escoltar sessions de jazz que es programaven juntament amb les projeccions de pel·lícules. Posteriorment el local va començar a oferir programes de varietats que incloien actuacions de vedettes i cançonestistes, a banda d'il·lusionistes, mags, humoristes, etc.
Aquest cinema desaparegué a l'any 1933 i la nau fou posteriorment traspassada per acollir un comerç dedicat a la venda d'automòbils d'ocasió.
 
 
*1933.- Última aparició del Cine Sala Imperio a la cartellera de La Vanguardia. Fou en l'edició del dia 11 de juny. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).
 
*1934.- El local que havia ocupat la Sala Imperio continuava anunciat per lloguer un any després del tancament del cinema. (La Vanguardia. Edició del dia 30 de setembre de 1934) 
 
 
[1]. Aquesta orientació en biaix respecte de la quadrícula de l'Eixample és avui encara perceptible en aquella zona a la façana lateral de l'Escola Sagrada Família (SAFA) de la cantonada Urgell/Londres.