divendres, 4 de maig del 2012

SPORTSMEN'S PARK. Saló de Sant Joan (1908-1924)

Com a continuació a l'embranzida que per al foment de la pràctica de l'esport va suposar l'Sportsmen's Club del Saló de Sant Joan, només dos anys després de la seva desaparició com a societat esportiva, l'Sportsmens Park, emplaçat al mateix lloc que el seu predecessor, va néixer al 1908 per mantenir viva l'aventura de la introducció i desenvolupament de diverses modalitats esportives a la ciutat.

*1908.- El Mundo Deportivo es feia ressó amb aquesta crònica de la conversió de l'antic Sportsmen's Club en el nou Sportsmen's Park en els primers mesos del 1908

Aquest renovat parc dels esportistes va heretar les instal·lacions de l'antic Sportsmen's Club que van sobreviure a l'enderroc, però a la vegada va incorporar nous espais per a la pràctica d'esports i d'altres activitats socials.
No obstant això, amb el pas dels anys, aquesta nova instal·lació s'aniria assemblant cada cop més a un parc d'atraccions que no pas a un lloc per fer esport.
Durant la dècada dels 1910's hi sovintejaven les trobades per l'elevació de globus aerostàtics i l'espai era conegut també com El Globo Cautivo, una atracció que va ser la més popular de l'Sportsmen's Park i que els barcelonins ja coneixien de l'època de l'Exposicio Universal de 1888. Consistia en elevar un globus lligat al terra per una corda i ocupat per una dotzena de persones fins a una alçada aproximada d'uns 250 metres. 

*1914.- Les elevacions de globus per aeronautes eran pràctica habitual a l'Sportsmen's Park i sovint es produien algunes desgràcies com la que relata aquesta crònica judicial de La Vanguardia del dia 28 de maig de 1914 (Cliqueu a sobre per ampliar)
*1918.- Una postal de l'època on es pot veure l'elevació d'un globus sobre les instal·lacions de l'Sportsmen's Park. (Foto: Angel Toldrà Viza).


També s'hi presentaven atraccions internacionals (The Indian Sport) que apareixien anunciades a la cartellera d'espectacles. A la dècada següent va ser lloc habitual de celebració de vetllades de boxa.

*1924.- En els seus ultims anys de funcionament l'Sportsmen's Park acollia combats de boxa (Font: Hemeroteca El Mundo Deportivo)