divendres, 11 de març del 2016

ROYAL CONCERT. Paral·lel 106. (1912-1933)

Agraïments a MIQUEL F. PACHA




El dia 19 de setembre de 1912 el music-hall del Paral.lel conegut des de féia uns anys com Café de Cádiz iniciava una nova etapa -que seria la de més esplendor- després d'haver estat objecte d'una reforma en profunditat.
El local resultant va rebre el nom de Royal Concert i va passar a ser un dels music-hall de més renom del Paral.lel dels anys 1920's. En el seu restaurant s'hi servien sopars a la carta i el planter de ballarines va arribar a acumular-ne prop de cent. Era un dels locals preferits dels homes de comarques que s'escapaven a la capital a divertir-se. 
La seva vida es va perllongar fins els primers anys de la República. Al desembre de 1933 va passar a ser l'Estambul Dancing i amb la Guerra Civil el Casal Recreatiu Popular.


*1916/1921.- El Royal Concert era sovint protagonista de molts acudits que l'identificaven com un lloc ideal per fer allò que en castellà es diuen echar una cana al aire. Aquí en tenim dos exemples sortits de les planes de les publicacions La Trompeta (esquerra) i  L'Esquella de la Torratxa  (dreta).


*1932.- Anuncis del Royal Center en els seus últims anys. (Font: Papitu).