dimarts, 15 de maig del 2012

ATRACCIONES EL CASPOLINO. Abat Safont / Tàpies. (1942-1973)

 
 
*1950's.- El sostre dels cavallets de les Atraccions Caspolino entre el teatres Español i Arnau 
 
Incrustades entre la mitgera del Col·legi Collaso i Gil i l'aleshores maleit carrer de les Tàpies, les Atraccions Caspolino ocuparen després de la Guerra Civil el mateix lloc que durant els anys republicans havia acollit el popular ball El Tropezón, conegut per les seves actives taxi-girls que ballaven durant poc més d'un minut per torn a 20 cèntims el tiquet.
Prohibides oficialment pel franquisme aquestes modalitats pecaminoses de ball de pagament i postergats els cabarets (tant de paraula com d'obra), la rendabilitat d'aquell espai privilegiat,  veí de teatres com l'Arnau i l'Español, es va concretar finalment en un modest i petit saló d'atraccions.
 
*1966.- Un fotograma de la pel·lícula Totò d'Arabia (José Antonio de la Loma), en la que es poden veure els cavallets de les Atraccions Caspolino.
 
Les Atraccions Caspolino eren doncs, una mena de parent pobre de les sempre animades Apolo de l'altra banda del Paral·lel. Hi destacaven els seus cotxes de xoc vermells, els cavallets i especialment les barques de xoc, que circulaven sobre un tanc ple d'aigua, una mena de piscina que uns anys després va ser buidada per instalar-hi uns futbolins a l'interior. Amb aquests dispositius la parròquia mirava d'apaivagar l'avorriment durant les grises tardes i les fosques nits de l'època.
 
 
*1964.- Un fotograma del curtmetratge El alegre paralelo (Enric Ripoll Freixes), en el que veiem l'antiga piscina de l'atracció de les barques de xoc, quan ja havia estat buidada i el seu interior era ocupat per taules de billar i futbolins.
 
Les fitxes de ferro amb el nom de l'empresa gravat eren recollides per l'empleat abans de cada torn, i constituïen la moneda autòctona d'aquell local, que amb el pas dels anys esdevindria terreny abonat als contactes de prostitució homosexual exercida pels anomenats xaperos, que després remataven la feina a les rodalies de la muntanya de Montjuïc. El Caspolino va desaparèixer a mitjans dels anys 1970's i al mateix lloc s'hi va instal·lar un pàrquing a l'aire lliure abans de la reordenació actual de l'entorn de Sant Pau del Camp.
Cal no confondre aquestes atraccions amb les Caspolino de la Plaça Gal·la Placídia, de les que van heretar els gronxadors de barques.

*1950's.- El gran fotògraf Francesc Català-Roca ens va deixar aquesta magnífica imatge dels cavallets del Caspolino amb les tres xemeneies al fons.
 
 
Més informació sobre aquestes atraccions al bloc Bereshit