diumenge, 5 de febrer del 2012

CASETA DE PRÀCTICS I FAR DE CONTRADIC. Port de Barcelona. (1912-1930's)

*1915.- La caseta dels pràctics amb el far de contradic. Al fons es pot veure el castell de Montjuïc. 

A l'any 1912 la Junta del Port de Barcelona va decidir aixecar una petita construcció a l'extrem del  contradic que feia dues funcions. D'una banda era la caseta dels pràctics (personal de suport encarregat de l'auxili de les embarcacions que circulaven pel port) i de l'altra s'hi va instal.lar a la part superior el far que senyalitzava un dels dos extrems del port. 
La caseta dels pràctics disposava d'una planta baixa que servia de basament de l'edifici i d'unes escales exteriors per accedir a la planta principal. Una terrassa envoltava la part superior de l'edifici amb dues alçades més estretes abans d'arribar a la cabina de la llum del far sobre la qual hi havia instal·lada una veleta.
Les obres foren inicades al març de 1912 amb un pressupost de 12.000 pessetes de l'època i varen ser acabades cap a finals del mateix any. A començaments del 1913 el far va entrar en funcionament fins als anys 1930's en que va ser enderrocat com a conseqüencia de l'ampliació del port.  

*1912- Obres de construcció de la caseta dels pràctics a l'extrem del Contradic. L'edifici va quedar enllestit en menys de 10 mesos.

*1933.- Emplaçament de la caseta dels pràctics (Torreón de los Prácticos al plànol) a l'extrem del Moll de Contradic, que tancava el port durant el primer terç del segle XX. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu a sobre per agrandir la imatge).