dijous, 19 de desembre del 2013

BAR AUTOMÀTIC. Rambla de Canaletes. (1932-1947)


*1932.- Vista nocturna exterior del Bar Automàtic des de la Rambla. (Foto: Enrique Solares. Fons Endesa-Fecsa).

L'any 1932, poc després de proclamar-se la Segona República, va obrir-se al número 8 de la Rambla de Canaletes un local conegut com a Bar Automàtic, que va tenir un gran impacte per la seva modernitat. L'automatisme a que es referia el nom de l'establiment es feia palès aviat i es concretava en el sistema de dispensació de les begudes i altres productes que es realitzava pel mateix client a través de maquinàries que li servien directament la consumició. Tot i que podriem trobar antecedents d'aquest tipus d'establiments a la Barcelona de finals del segle XIX, fou a la dècada dels 1930's quan aquesta moda, ja molt consolidada als Estats Units i a d'altres grans ciutats europees, com a precedent avançat del self-service, va cuallar a Barcelona causant una forta sensació entre la ciutadania acostumada a la gairebé insubstituïble figura del cambrer.

*1932.- Interior del Bar Automàtic (Foto: Joan Martí).

El local, que era situat als baixos de l'Hotel Continental, havia estat promogut per una societat formada per Basagaña i Soler i tenia una decoració moderna i trencadora fruit de l'enginy de l'arquitecte Manuel Cases. Combinava els tons clars al sostre amb d'altres més foscos a la part baixa. Les dues parets laterals del bar eren plenes de brocs i dispensadors. Tot l'espai donava una sensació d'una inusual amplitud impròpia dels bars i cafès de l'epoca. Per accedir als productes calia primer becanviar monedes de curs legal per unes fixtes autòctones que activaven les màquinaries. No obstant això, el local disposava també de serveis de xarcuteria i mantequeria.... amb mostrador, cambrers i taules a  l'interior.


*1933.- Una de les fitxes utilitzades al Bar Automàtic.L'èxit va animar als seus fundadors a obrir un segon Bar Automàtic a la mateixa Rambla però més avall. El 7 de desembre de 1934 es va obrir aquesta nova sucursal. Un altre bar d'aquestes característiques fou el Savarín inaugurat el 1933 a la Rambla dels Estudis.

*1934.- La Vanguardia del 7 de desembre publicava aquesta nota celebrant la inauguració del segon Automàtic.
L'Automàtic de Canaletes va morir durant la primera dècada del franquisme. Ja convertit en Automático, el 1947 la premsa  barcelonina publicava un anunci que posava en venda tots els elements de l'establiment.
*1947.- Anunci publicat el 30 d'abril de liquidació urgent de tot el material del Bar Automático. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).