dimecres, 22 de gener del 2014

ESPUMOSOS EL RAYO. Begudes Carbòniques i Gaseoses. Balmes 71. (1924-1936)

Agraïments a MARÍA JOSÉ GONZÁLEZ i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ
 
 
1929.- Espumosos El Rayo quan ja era el proveidor oficial de Coca-Cola de la ciutat.
 
Inaugurada el juliol de 1924, la fàbrica Espumosos El Rayo té l’honor de ser la primera empresa de Barcelona on es va fabricar el conegut refresc Coca-Cola i va ser el nucli de distribució d’aquesta beguda d'orígen nordamericà durant la resta de la década dels anys 1930’s.
El seu fundador Francisco Duffo Foix, francès d’orígen, havia recorregut l’Argentina i Europa aconseguint els drets de comercialització de diversos productes del ram dels refrescos i va acabar establint-se a Barcelona on va obrir una fàbrica al carrer Balmes 71, entre Aragó i València. Els sifons i les gaseoses van ser els primers productes a comercialitzar.
 
*1924.- El 10 de juliol d'aquell any  La Vanguardia anunciava la inauguració de la fàbrica del carrer Balmes i la comercialització dels sifons higiènics amb l'interior de porcellana que es repartien a domicili.
 
En un dels seus viatges a Paris, Duffo va aconseguir la comercialització d'una beguda nova d'orígen nordamericà, es deia Coca-Cola, era dolça i negra, i no li va resultar difícil introduïr la beguda a Espanya a través d'un pacte que va subscriure amb el Colonel Horsey, representant de la companyia nordamericana a  Europa
Duffo rebia directament de Baltimore (Estats Units) el concentrat màgic i secret que barrejat remolatxa i aigua calenta es transformava en Coca-Cola. El preu de la fòrmula era de tretze dòlars de l'època per cada barrilet de deu galons. Les trameses incloïen també material publicitari divers per a ser exhibit a les botigues i els bars de Barcelona que la servien. El llançament del nou producte va ser a l'estiu de 1928.
 
*1928.- Retall de premsa on es presenta una gràfica del creixement progressiu de l'empresa de 1924 a 1928 i s'anuncia la imminent arribada de la Coca-Cola, curiosament qualificada en el text de refresco yankee. (Font. Hemeroteca La Vanguardia).
 
*1928.- Un treballador de la fàbrica fent el control de qualitat de la Coca-Cola. 
 
*1928.- Un dels primers anuncis de la Coca-Cola.
 
Espumosos El Rayo elaborava, a més a més, una gran quantitat de sifons i gaseoses i una gamma àmplia de refrescos de sucs de fruita, tònica, ginger-ale i altres begudes carbòniques que van animar el panorama del lúdic i gastronòmic de l’epoca.   
 
*1930.- Una de les moltes varietats de refresc que comercialitzava la fàbrica era l'Orange Rayo, elaborat a base de suc de taronges i mandarines.
 
El 1933 la companyia Coca-Cola es va establir amb maquinària pròpia al carrer Aragó i va retirar les llicències per embotellar el refresc. Espumosos El Rayo es va limitar aleshores només a la distribució fins el 1936 en que l'esclat de la Guerra Civil va acabar amb la comercialització del producte.
Francisco  Duffo fundaria ja després de la Guerra Civil la popular marca de gaseoses La Casera.