dimarts, 22 d’octubre del 2013

VELÒDROM DEL PARC. Parc de la Ciutadella (1904)

A partir del 1899 el Velòdrom de la Bonanova es va convertir en un camp de futbol deixant d'acollir curses de velocípeds. En aquells anys els velòdroms prol·liferàven a la ciutat gràcies a l'entusiasme i les iniciatives dels actius aficionats a la bicicleta, pioners d'aquest esport a Barcelona.
L'ajuntament també va posar el seu gra de sorra per al foment i consolidació del fenòmen ciclista. A l'estiu de 1904 va construir una pista de fusta per a bicicletes a la plaça d'Armes de la Ciutadella amb les corbes peraltades. La inauguració va tenir lloc el dia 27 de setembre coincidint amb la celebració de les festes de la Mercè. Unes tribunes de fusta situades als laterals permetien seguir còmodament el desenvolupament de les curses i proves.
El mateix dia de la inauguració s'hi va organitzar una gran festa de l'esport amb la col·laboració de l'Sportsmen's Club, una societat esportiva aleshores emergent a la ciutat, que va començar amb una aviada massiva de 2000 coloms missatgers per part de la Reial Societat Colombòfila. La jornada va incloure curses atlètiques, de motocicletes i de trotons, així com un partit de futbol. L'endemà va ser dedicat íntegrament a les curses ciclistes.
De fet, aquesta instal·lació va ser extraordinàriament efímera i es va desmuntar a finals d'aquell mateix any.

*1904.- Una imatge del Velòdrom del Parc de la Ciutadella durant la festa esportiva d'inauguració el dia 27 de setembre. Sobre la pista membres de la Reial Societat Colombòfila es disposen a aviar els coloms missatgers. Rera les tribunes laterals es poden veure les antigues edificacions de la Ciutadella.