divendres, 6 d’abril del 2012

ABC CINEMA (1961-2000)

*1961.- Cartell del programa exhibit a l'ABC el dia de la seva inauguració.

Inaugurat el 23 de desembre de 1961, l'ABC es va afegir a la cartellera barcelonina de cinema en una àrea de la part alta de la ciutat on, curiosament, hi proliferaven les sales (l'Ars i l'Atenas eren molt aprop). Era concretament al número 306 del carrer Balmes, entre plaça Molina i Ronda General Mitre, s'hi accedia a través d'un ampli vestíbul i disposava de 914 localitats.
Des de l'inici de les seva activitat es va dedicar a la projecció de pel·lícules d'estrena, que en els primers anys s'integraven en programes dobles amb un altre film de complement. Entre 1963 i 1967, l'ABC va compaginar els seus programes amb les primeres projeccions de la Filmoteca Nacional a Barcelona, abans que aquesta s'instal·lés amb caràcter estable al carrer Mercaders. La programació de la Filmoteca es presentava només els dilluns i els primers cicles van ser dedicats a Michelangelo Antonioni, Fernando Rey i Frank Capra
El 19 de juliol de 1971 la sala va passar  a ser gestionada per Pere Balañá i va anar canviant successivament de categoria de estrena a reestrena i viceversa, però sempre fent  un paper secundari en relació a les altres grans sales d'estrena que integraven la cadena.
A la segona meitat dels 1980's l'ABC va superar la primera etapa de crisi de les sales de cinema (la coincident amb l'aparició del video domèstic) i va continuar la seva activitat arribant fins al final del mileni. Després de prop de 40 anys de funcionament, l'ABC desapareixeria de la cartellera d'espectacles el dissabte 8 de juliol de 2000 amb la projecció de Hechizo del corazón, una comèdia romàntica nordamericana interpretada per David Duchovny i Minnie Driver.

*1990.- L'entrada d'accés al cinema ABC, a l'estreta vorera del carrer Balmes, en els seus últims anys de funcionament. (Font: J. Serrano http://cinesbarcelona.blogspot.com.es/)