diumenge, 3 de juliol del 2011

ASIL DEL BON CONSELL. Les Corts (1886-1936)

*1932.- Els edificis principals del recinte de l'Asil del Bon Consell des de la zona del Torrent dels Morts on avui hi ha la Gran Via de Carles III. S'hi poden distingir la torre i la capella de l'església (Foto: Batlle i Piera Arxiu Municipal de Les Corts).

L'Asil del Bon Consell s'aixecava sobre l'antiga finca de Can Duran (també anomenada Can Feló) al nord del barri de Les Corts en el camí que conduia cap a Sarrià. A la finca hi havia una masia medieval, que la família Duran havia ampliat afegint-hi un gran edifici en el que hi destacaven una torre i una capella. Tot el conjunt era envoltat per grans extensions d'horts i jardins.
A mitjans del segle XIX, la finca passà a mans del canonge Josep Morgades, que el 1886 va encarregar a les monges dominiques franceses de l'orde de la Presentació la gestió del recinte, que fou destinat a una triple funció: Asil per a joves de mala reputació, col·legi per educar en la fe catòlica a nenes orfes o abandonades i pensionat. Una benefactora de l'asil fou la senyora Dorotea de Chopitea que va sufragar l'ampliació de l'edifici.
L'Asil del Bon Consell de Les Corts va mantenir la seva activitat fins a l'octubre de 1936, mesos després de començar la guerra civil, quan els milicians de la FAI varen incautar l'edifici que s'acabaria convertint en la Presó de Dones de Les Corts.