diumenge, 4 de setembre del 2016

CAMP DE FUTBOL DELS CUARTELS. Final del carrer Encarnació. CE Europa i UE Gràcia. (1923-1964)

Agraïments a MARIA JOSÉ GONZÁLEZ i CARMEN GIMÉNEZ*1930's.- Dues imatges del camp de futbol de l'Europa situat sobre Caserna de Girona, en un dia de partit amb les graderies plenes de gom a gom. Al centre de la imatge inferior es poden veure les cúpules del Mas Casanova al fons. (Foto: Gabriel Cases i Galobardes. Gentilesa del Grup de FB Barri del Carmel)

Quan ens referim al Club Esportiu Europa, l'equip de futbol del barri de Gràcia, sempre l'associem al seu històric camp del carrer Sardenya, remodelat als anys 1990's i convertit avui en Nou Sardenya.
No va ser però, al camp del carrer Sardenya on el conjunt escapulat va viure els seus temps més gloriosos. L'Europa jugava en un altre camp quan era el tercer club de futbol de la ciutat, li disputava el campionat de Catalunya a Barça i Espanyol, va arribar a jugar una final de la Copa d'Espanya contra l'Athletic Club de Bilbao i va participar a les tres primeres temporades de la Primera Divisió de la Lliga Espanyola entre 1928 i 1931.
El camp al que ens refereim era prop d'on és avui el del carrer Sardenya, però una mica més avall i en direcció al Guinardó, just a sobre de les casernes militars de Girona que s'aixecaven entre el trams finals dels carrers de Marina i Lepant i s'hi accedia pel final del carrer Encarnació. Oficialment era el Camp del Guinardó [1], si bé popularment se'l va conèixer com el Camp dels Cuartels. Es va inaugurar oficialment el dia 8 de desembre de 1923 amb un match que va enfrontar a l'equip gracienc contra els hongaresos de l'Szombathely A.K amb empat final (1-1). 

*1920's.- Un cromo del CE Europa de l'època que jugava els seus partits al Camp dels Cuartels


*1923.- Retall de La Vanguardia del dia 29 de novembre d'aquell any en el que s'informa de la imminent inauguració del nou camp de futbol de l'Europa sobre la Caserna de Girona. Tot i que com diu l'article el projecte preveia un aforament de 30.000 espectadors, les graderies construïdes només en permetien d'acollir 19.000.

*1927.- Vista aèria de l'àrea del Baix Guinardó on s'ha identificat en vermell el perímetre del camp de futbol de l'Europa.

 *1927.- Panoràmica del terreny de joc. (Foto: Autor desconegut)

*1933.- Emplaçaments del Camp dels Cuartels (1-vermell) on l'Europa va jugar els seus partits de 1923 a 1931, i de l'actual Camp del carrer Sardenya (2-verd) on el club gracienc ve jugant des de 1940. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la)

A la temporada 1930-31 l'Europa va fusionar-se amb el FC Gràcia a causa dels problemes econòmics derivats de la consolidació del professionalisme al futbol i va participar a la Lliga de Primera Divisió amb el nom de FC Catalunya. Ja no va poder però, mantenir la categoria. Un cop a la Segona Divisió la seva mala salut econòmica no va millorar i va haver d'abandonar el Camp dels Cuartels, fins a desaparèixer ofegat per les deutes. El FC Gràcia va trencar relacions amb l'antic Europa, es va convertir en UE Gràcia i va seguir jugant al Camp dels Cuartels. L'equip amateur de l'Europa que encara existia i jugava a les categories regionals inferiors va prendre el relleu i poc a poc va anar recuperant posicions. Pero l'esclat de la Guerra Civil va suposar un parèntesi i al 1940 l'Europa es traslladava al seu nou camp del carrer Sardenya.

Ja sense l'Europa, el Camp del Cuartels va continuar la seva singladura acollint els partits de l'UE Gràcia i altres equips modestos. A l'any 1942 es va instal·lar una pista al voltant del terreny de joc i el recinte va passar a ser conegut com el Velòdrom de Gràcia, que simultanejava el futbol amb el ciclisme. Aquest velòdrom esdevindria anys després al 1960 Velòdrom Mostajo fins a la seva desaparició el 1964 per construir-hi habitatges.

*1946.- Durant els primers anys de la postguerra encara era possible presenciar algun derbi gracienc entre els equips del Gràcia i l'Europa. 


*1950's.- La pista de ciclisme que envoltava el Camp dels Cuartels en els seus darrers anys. 

*1955.- Imatge del camp de futbol del Gràcia. Al fons es pot divisar la cúpula de l'Hospital de Sant Pau i els edificis més alts corresponent al carrer Lepant. A la dreta la graderia del carrer Taxdirt. (Foto: Rafel Méndez

 
*1955.- Un grup de noies davant de l'atrotinada graderia del carrer Taxdirt. (Foto: Rafel Méndez

*1955.- Un grup veïns i amics preparant el partit de futbol de solters contra casats durant les festes de Gràcia d'aquell any. (Foto: Rafel Méndez


[1].- Convé no confrondre aquest camp amb el del Guinardó on juga el FC Martinenc.