diumenge, 18 de novembre del 2012

FISTBAR!. Sant Pere Mitjà 5. (1987-1995)




La crònica dels bars de nit de la Barcelona de finals dels segle XX mai seria completa si no parés esment en el Fistbar!, un bar musical de petit format que va emergir cap a finals de la dècada dels 1980's al barri de Sant Pere prop de Via Laietana.
Inaugurat l'any 1987, el seu promotor i pare espiritual va ser Delfín, que diàriament mantenia viu l'ambient del local des de la barra. El Fist era situat davant mateix de l'antiga seu de l'Institut del Teatre i sorprenia agradablement per les seves parets argentades, estètica avançada i vanguardista i les moltes propostes de música que oferia. Era obert tots els dies de la setmana durant vuit hores i avançada la nit era habitual veure'l ple de gom a gom. 
Oriol Comas i Àngel Juez, que hi van passar durant els primers anys del local a fer inventari dels caus de nocturnitat més rellevants de la ciutat, varen descriure el Fist com un lloc en el que s'hi respira, a més de fum, idees sinistres i avantguarda.... el Delfín practica un somriure captivador i l'art de la conversació cultivada, dins de la seva xupa de cuir vermell, amb la seva arracada al nas. La parròquia, joves de barri, universitaris i tota la gamma dels alternatius, s'atapeeixen a la barra i beuen cervesa i whisky. Els altaveus escupen els últims ritmes de Londres, Amsterdam o Berlin.[1]
El Fistbar! de Sant Pere Mitjà 5, va tancar portes l'any 1995 i va tenir una curta segona etapa a Poblenou fins el 1998.

[1].- Oriol Comas. Àngel Juez. Nits de Bars. Edicions Parsifal. 1990.