divendres, 8 de novembre del 2013

L'AS. Music-Hall. Paral·lel / Borrell (1921-1924)

El 6 de setembre de 1921 una nova empresa va fer-se càrrec del local conegut fins aleshores com a Madrid-Concert i va reobrir-lo amb el nom de Gran Music-Hall L'As. S'iniciava aquí l'última etapa d'aquest local abans de convertir-se en Teatro Talía.
Inicialment aquesta nova direcció tenia al cap un projecte per convertir el local en un teatre destinat a representacions d'alta comèdia. Els nous empresaris però, van adonar-se que en aquells inicis dels feliços anys 1920's la major part dels locals d'espectacles del Paral·lel havien incorporat el joc a la seva oferta lúdica i això els proporcionava uns gran ingressos. En acabar-se les funcions s'habilitaven els foyers com a casinos i començaven a emergir ruletes i baralles de cartes amb piles de diners sobre les taules. L'acabament de la Primera Guerra Mundial i la neutralitat espanyola, havien convertit Barcelona en una ciutat molt apreciada pels nous rics on el diner circulava fàcil i ràpid. En aquesta tesitura els gestors del local varen decidir abandonar l'idea inicial i van adequar-lo com a music-hall, un gènere molt més en consonància amb un públic amant de les partides i de jugar-se els calés. 
El nom del local (L'As) ja tenia connotacions clares amb el jocs d'atzar, tot i que els seus propietaris afirmaven que li deien així simplement perque era el millor music-hall del Paral.lel.
L'arribada de la dictadura militar del general Miguel Primo de Rivera va significar un cop molt dur per l'As. El nou règim va optar per perseguir implacablement el joc, amb la qual cosa la intensa vida del local va anar minvant i es va recuperar l'antiga idea d'un teatre còmic de gamma alta que acabaria convertint-lo el 1924 en Teatro Talía iniciant així una nova i llarga etapa.