dissabte, 30 d’abril del 2011

CINE CÉNTRICO (1934-1985)

*1985.- El popular mural amb la imatge de Harold Lloyd penjat de les agulles del rellotge que va presidir la façana del Céntrico en els seus ultims anys. Imatge captada pocs dies abans de l'enderroc del local. (Foto: Pep Güell).
 
El cinema Céntrico va ser inaugurat el gener de 1934 al numero 2 del carrer Peu de la Creu davant del Col·legi Milà i Fontanals. Tenia un aforament de 680 localitats i no va passar de ser un cinema de barri durant tot el periode franquista.
El desembre de 1978 el Céntrico, gestionat per l’empresa Círculo A, inicià una nova etapa com a cinema de repertori amb pel.licules d’autor i programes dobles gaudint d’un bon reconeixement del public cinèfil. En aquell temps, un rètol amb la imatge del Harold Lloyd penjat del rellotge presidia la façana al costat de la porta d'entrada a la sala. Va ser la millor època. Arrel de la projecció de Muerte en Venecia de Luchino Visconti, el Céntrico va assolir xifres de mil espectadors diaris.
No obstant, entrada la dècada dels 80 la mitjana diaria d’espectadors havia baixat fins als cent els dies feiners i poc més de tres-cents els caps de setmana. D’altra banda, el lamentable succés de la mort d’un ancià el 23 de febrer de 1984, després de la projecció del film El sanguinario de Rick Rosenthal, va començar a escriure una certa llegenda negra sobre el Céntrico i va precipitar el seu tancament. L’home va ser trobat mort al pati de butaques i es va especular amb la possibilitat d’un assassinat, tot i que finalment es va concloure que es tractava d’un desmai seguit d’un fort cop al cap en caure a terra que li causà la mort. Però, paral·lelament, la proliferació de contactes homosexuals als lavabos de la sala va anar allunyant els cinèfils i els veins del barri del local que va tancar portes pocs anys després.

*1982.- Programació del mes de maig al Céntrico durant la seva etapa daurada com a cinema de repertori. (Font: todocoleccion.com)

Finalment a l'octubre de 1985 el Céntrico va tancar portes. Tot i que durant setmanes a la cartellera figurava com a tancat per vacances, aquestes foren ja definitives. Seria enderrocat tot seguit per donar pas a la reordenació de la zona delimitada pels carrers dels Àngels, Peu de la Creu, Joaquin Costa i Ferlandina, que es complementava amb la construcció del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), amb la nova plaça dels Àngels i una altra d'interior, la de les Caramelles, al mig d'aquesta gran illa.

*1980.- Façana del Cinema Céntrico. (Foto: Autor desconegut).