dissabte, 29 de novembre del 2014

GRAN CAFÉ CATALÁN. Rambla de Santa Mònica 6 (1881 - 1940's)

Agraïments a EMÍLIO GÓMEZ FERNÁNDEZ, FRANCISCO ARAUZ i RAMON VILALTA


*1930.- Vista nocturna i exterior del Gran Café Catalán.

El Gran Cafè Catalán havia nascut al 1881 a l'antic número 6 de la Rambla de Santa Mònica. L'establiment va ser reformat de dalt a baix l'any 1909 i convertit en cabaret durant els anys de la Primera Guerra Mundial, quan la ciutat atreia turistes i forasters de totes classes i la Rambla presentava un aspecte d'ebullició contínua.
Però la dada més remarcable d'aquest local és que al 1921 el pianista Llorenç Torres Nin hi va fundar la Demon's Jazz Band i el popular músic català va ser conegut a partir d'aleshores com a Mestre Demón. El Gran Cafè Catalán va ser doncs un dels llocs pioners en la introducció del jazz a Barcelona i fou precisament durant els anys 1920's, sota la direcció dels germans Ribé, quan el local va adquirir un cert nivell de prestigi entre els cabarets i dancings de la zona. Un grup de 60 senyoretes compartien ball amb els clients. Les sessions de jazz s'iniciaven a les tres de la tarda i es perllongaven fins a les quatre de la matinada amb balls de tango.


*1909.- Un retall de la cartellera de La Vanguardia de març de 1909

El local va aguantar gràcies al seu emplaçament privilegiat a la Rambla durant els anys de la República i la Guerra Civil, però va anar agonitzant en el període següent a l'acabament de la Guerra Civil fins la seva desaparició.

*1932.- L'interior del Gran Café Catalán amb un rètol rera la barra on podem llegir MGM Song Bar. (Foto: Fons Gabriel Casas i Galobardes / ANC)