dilluns, 2 de febrer del 2015

HIJOS DE FRANCISCO SANS. Fàbrica de filats, cotó i cànem. Casanova/Diputació (1914-1970's)

Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


Francesc Sans i Grau va ser un actiu empresari cotoner que va invertir en el conreu de cotó als camps d'Andalusia a través de la seva empresa Catalana Agrícola Algodonera S.A. Fou el pare de Francesc Miró-Sans Casacuberta, que va ser president del Barça entre 1953 i 1961 i va emprendre la construcció del Camp Nou.



Francesc Sans havia construit el 1914 una gran fàbrica en ple Eixample, a la cruilla entre Casanova i Diputació, que ocupava mitja illa de cases en el mateix lloc que anteriorment havia acollit la fàbrica d'Ignasi Carreras des de 1877. L'edifici, obra de l'arquitecte Joan Bruguera i Roget (1879-1962), era d'una gran sobrietat i destacava per les seves dues esveltes i elegants torretes sobre les arestes de la façana del xamfrà. L'empresa s'especialitzà en la producció de lones de cotó i cànem impermeabilitzades que es destinaven a veles de vaixells i calçat.
Sans va morir el 1927 i tot seguit l'empresa va passar a societat anònima amb el nom de Hijos de Francisco Sans. La fàbrica va desaparèixer a principis dels anys 1970's i al mateix lloc s'hi van construir habitatges.