dilluns, 2 de setembre del 2024

SELLO. Botigues de Moda. Gran Via 609 (Homes) i Diputació 241 (Dones). (1942-1983)

MIQUEL BARCELONAUTA

Article elaborat en col·laboració amb JOANA FRANCÈS 
Agraïments a CARME GRANDAS


Entre les botigues de moda que durant la postguerra es van establir i consolidar a la ciutat, la marca Sello en va ser una de les primeres i de les de més anomenada. La seva botiga principal disposava d'una localització envejable als baixos de l'antic Palau Marcet (Gran Via - Passeig de Gràcia) entre el Comedia, que fins al 1960 presentava només funcions de teatre, i l'hotel Avenida Palace que s'havia aixecat al 1951 sobre el solar que anteriorment ocupava el luxós i selecte restaurant i saló de té Casa Llibre.

L'empresa Trajes y Camisas Sello S.A. havia estat constituïda oficialment a Barcelona el 13 de maig de 1942 [1]. L'edifici del Palau Marcet acabava de completar la seva reforma, ja iniciada abans de la Guerra Civil per acollir-hi el Teatre Comedia. Al frontal de la façana de Granvia s'hi havien adaptat els baixos per acollir-hi comerços i botigues. Sello va ocupar una d'aquestes botigues situada entre la sortida lateral del Comedia i un establiment de RENFE. 


*1943.- Imatge ampliada respecte de la superior en la que es poden apreciar les obres per enllestir l'obertura de la botiga de Sello al Palau Marcet. L'edifici baix de la l'esquerra havia acollit Casa Llibre i seria enderrocat uns anys després per aixecar-hi l'hotel Avenida Palace.

Durant els seus primers anys Sello va donar suport a l'esport, tot establint un seguit de primes per premiar als guanyadors de les etapes de la Volta a Catalunya. Al 1945 la botiga inicial, situada als baixos del número 609 de Gran Via, començava a aparèixer en la secció d'anuncis de la premsa demanant personal per atendre les funcions de chalequera. A l'any 1949 es va sol·licitar i obtenir permís per ampliar la botiga adequant-hi les plantes superiors. El resultat fou un luxós i selecte establiment que es distribuia en tres plantes. Als baixos, camiseria, corbateria i gèneres de punt; a la primera, sastreria a mida per a homes i dones; i a la segona, camiseria, sastreria i articles de tota mena per a nens i cadets.

*1950.- Aspecte exterior nocturn de la botiga de Sello als baixos i primer pis del Palau Marcet en un fullet publicitari de l'empresa. A baix dues imatges de l'interior de la botiga. 



*1960's.- La botiga de Sello vista des dels Jardinets de la Reina Victòria a la Gran Via. 

El lema que va adoptar Sello per atraure clientela va ser Al servicio del bien vestir, que donava al negoci un aire selecte i de categoria social. Al seu costat altres marques de moda de l'època (Gales, Maxcali, Gonzalo Comella... etc), es van establir també al centre de Barcelona. En el decurs dels anys 1950's, el fenòmen del pret-à- porter va integrar-se també a l'activitat comercial Sello, que l'incloia a la seva publicitat l'expressió traduïda del francès anunciant  prendes "prontas a llevar".

Sello era també popular perquè nodria d'uniformitat als alumnes de diversos col·legis privats i religiosos de la ciutat i a la botiga regalaven caramels de pal als menuts que hi encarregaven el seu vestuari col·legial.

*1962.- Els vestits de primera comunió eren també una de les especialitats de Sello. 

El 30 d'octubre de 1964 Sello va ampliar el negoci amb l'obertura d'una segona botiga dedicada amb exclusivitat a la moda femenina. Era situada al carrer Diputació 241, entre Balmes i Rambla de Catalunya i fou batejada amb el nom de Sello-Estilo.

*1964.- Ressenya publicada a La Vanguardia sobre la inauguració de Sello-Estilo la botiga de roba femenina.

*1964.- Publicitat inserida a la premsa local barcelonina amb motiu de l'obertura de la segona botiga al carrer Diputació dedicada a la moda femenina. 


*1968.- Els anuncis de premsa de Sello ja incloïen les dues botigues. La de moda per a senyores a Diputació i la de vestuari per a homes a Gran Via amb Passeig de Gràcia. Així mateix, s'hi incorporava una imatge pop adreçada a la clientela jove per advertir que la casa no s'oblidava d'aquest segment de la població que en aquells anys ja despuntava amb les seves indumentàries menys convencionals. (Font: El Noticiero Universal / ARCA). 

Tot i que el local de Diputació va néixer orientat només a clientela femenina, al 1973 oferia també als clients roba masculina. Amb l'arribada de la democràcia al país, Sello va anar perdent pistonada fins desaparèixer al gener de 1983. A la històrica botiga del Palau Marcet s'hi va instal·lar només uns mesos després un nou establiment de la marca Elite i posteriorment cap a finals dels 1980's el mateix local va ser ocupat per la marca de moda Massimo Duti del grup Inditex

*1983.- Un dels últims anuncis de Sello publicats en premsa fou el de les rebaixes de gener d'aquell any. Només uns mesos després Elite prendria en relleu a la botiga de Gran Via 609. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).


_____

[1].- De la documentació consultada sobre la constitució de l'empresa Sello i els seus primers anys sembla desprendre's que la seva activitat podria haver-se iniciat al número 36 del Passeig de Gracia, als locals de Joan Busquets, un acreditat ebenista i dissenyador de mobles.