divendres, 15 d’abril del 2022

CLUB NIÁGARA. Taquígraf Serra 18. / Equador (1966-2010's)

  

Dins del que s'anomenà Barri Xino Perfumat, un dels locals de més anomenada entre els d'aquest sector va ser el Club Niágara, situat a la cruïlla entre els carrers Taquígraf Serra i Equador, davant de la Colònia Castells. Aquesta zona, a cavall entre l'Esquerra de l'Eixample i el barri de Les Corts, es va anar poblant de nous edificis a partir dels inicis dels anys 1960's i els seus baixos van atraure el negoci de la prostitiució en la seva modalitat de les barres americanes. En  el cas del Niágara l'entrada al local es podia fer discretament per un accés pel carrer Equador, mentre que al carrer Taquígraf Serra hi havia l'entrada més cridanera amb rètol de neó, parets revestides de miralls i sovint també un gestor de porta per evitar problemes. 

*1966.- Les ofertes de treball de cambrera d'alterne al Niágara van ser habituals durant varies dècades als fulls d'anuncis de la premsa de la ciutat. Aquí reproduim el primer que hem localitzat de l'any 1966 quan es va obrir el Niágara. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

Oriol Comas i Ángel Juez van incloure una ressenya d'aquest establiment en el seu recull de locals nocturns de Barcelona [1], una guia editada durant l'esclat de l'oci nocturn a la ciutat en el període preolímpic. En ella els autors feien esment de l'encarregada del local, una tal Fara, a la que se la considerava un autènctica experta en saber adjudicar a cada client el més adequat a les seves preferències. 

[1].- Comas i Coma, Oriol & Àngel Juez. Nits de Bars. Parsifal Edicions. Barcelona. 1990.