dilluns, 7 de juliol del 2014

CA N'ARPÍ (Cala Filomena). TEMPLET I PINACLE. Sagrera/Pacífic. (1915)

Article elaborat amb el suport d'ALFRED PUIG i FRANCISCO ARAUZ 

*1961.- Perfil llunyà de Ca n'Arpí/Cala Filomena amb el seu templet i pinacle originals. (Foto: Autor desconegut. Gentilesa de Francisco Arauz

L'any 1914 el mestre d'obres Joaquim Rivera i Cuadreny (1857-1919) va rebre l'encàrrec d'aixecar un edifici d'habitatges als números 160-162 del carrer de la Sagrera, molt aprop del nucli de vies ferroviàries que enllaça el centre de la ciutat amb el barri de Sant Andreu de Palomar. L'edifici, de planta baixa i quatre alçades, es caracteritzava pels seus detalls modernistes entre els que destacava la diversitat de suports de les bases de les balconades, però molt especialment per una peça singular que coronava la façana en el vèrtex de la cantonada amb el carrer Pacífic.

Dues imatges de Ca n'Arpí, edificació coneguda popularment com Cala Filomena. La façana sencera es pot veure a la imatge de l'esquerra i el pinacle desaparegut a la de la dreta.

Era un templet de base quadrada format per quatre columnes i coronat per un pinacle en forma de didal amb una bola de pedra al cim. La singularitat d'aquest element es feia palesa perque s'enlairava en un punt on les parets semblaven abandonar el pla vertical de la façana perpendicular al terra, tot desplaçant-se lleugerament cap al centre del carrer.
L'edificació fou enllestida l'any 1915 tal i com figura en un esgrafiat de la pròpia façana al costat d'un escut de Catalunya. No hem pogut trobar dades fefaents que ens aportin informació precisa sobre l'any que el templet va desaparèixer.

*2013.- Detall del capdamunt del vèrtex de la façana de Ca n'Arpí on s'aixecava el templet desaparegut.
.