divendres, 10 de gener del 2020

OFICINA PRINCIPAL DE CORREUS. Plaça Urquinaona / Jonqueres. (1904-1929)


*1920's.- Emplaçament de l'edifici que acollia la seu de l'oficina principal de Correus a la Plaça Urquinaona.

El dia 4 de març de 1904, l'oficina central de Correus, que fins aleshores havia estat situada a la plaça Bonsuccés, va ser traslladada i oberta al públic a l'edifici del número 9 a la plaça Urquinaona cantonada amb Jonqueres. Allà quedaria emplaçada fins a la inauguració el 1928 del gran edifici de la plaça d'Antonio López a la part baixa de la Via Laietana.   
Altres emplaçaments anteriors de les oficines centrals de correus a Barcelona van ser al carrer del Correu Vell, i a la Casa Gibert de la primitiva Plaça Catalunya.

*1904.- A La Vanguardia del dia 4 de març es donava la noticia de l'obertura de la nova oficina central de la Plaça del Bisbe Urquinaona.
 
*1919.- Aglomeració de públic davant l'entrada de l'Administracio Central de Correus de la plaça Urquinaona. A l'esquerra el carrer Jonqueres i al fons es pot endevinar la silueta el cimbori de la catedral. (Foto: Marín / La Hormiga de Oro).


*1929.- Camions de repartiment a la porta de Correus. A la dreta de la imatge s'hi pot veure un cartell de l'Exposició Internacional de 1929. (Foto: Gabriel Casas i Galodardes).

Posteriorment al 1931, l'edifici es va reformar seguint un projecte de Francisco Gil González per encabir-hi el cinema Urquinaona, inaugurat el 16 de maig d'aquell mateix any.
Després de la Guerra Civil, a partir de 1943, el local va acollir la sala de Teatre i Cinema Borràs que encara avui subsisteix al mateix edifici.