dijous, 28 de juliol del 2011

LLIBRERIA VERDAGUER. Rambla (1835-1959)


*1935.- La Llibreria Verdaguer a la Rambla del Centre durant els anys de la República, quan celebrava el seu centenari (Foto: Arxiu Felip Doménech).

La Llibreria Verdaguer va ser fundada l'any 1835 per Joaquim Verdaguer i Bollich, un gran viatger que havia après a França els secrets de les arts gràfiques, editor de l'edició castellana dels Usatges de Barcelona, considerada com una autèntica joia bibliòfila.
Amb el pas dels anys Àlvar Verdaguer i després el seu nebot Anselm Doménech (oncle del pintor Salvador Dalí) varen continuar amb el negoci. La llibreria era situada al cor de les Rambles, just davant del Gran Teatre del Liceu i les seves parets i prestatgeries van ser testimoni de les millors tertúlies literàries de l'època. Els seus habituals s'asseien en els còmodes sillons isabelins i consultàven les últimes edicions publicades.
Per aquests debats literaris hi van  desfilar coneguts personatges de les lletres i la intel·lectualitat com Aribau, Milà i Fontanals, López-Picó, Joaquim Rubió i Ors, Mañé i Flaquer, Víctor Balaguer, Pelai y Briz, Vidal y Valenciano, Marià Aguiló i Marcelino Menéndez i Pelayo. Però la Verdaguer també va acollir les millors trobades dels afeccionats a la música i va esdevenir un centre del wagneranisme gràcies al musicògraf Joaquim Pena.
La Llibreria Verdaguer va tancar el 1959. El seu últim propietari, el llibreter Felip Doménech, la va transformar en el restaurant Port Lligat.