dimarts, 2 de maig del 2017

MURAL PUBLICITARI TERRY. Balmes 285. Visible des de Plaça Molina. (1960's-2017)

 
 
El mural publicitari del brandy Terry era visible des de la plaça Molina (Foto: Adrià Costa)

L'anunci televisiu es va rodar a l'any 1964 i era força senzill. Una noia rossa (Margit Kocsis) muntava al galop d'un cavall blanc sobre una platja deserta i, tot seguit, s'escoltava un d'aquells inefables lemes publicitaris que van fer època: Terry me va assegurava una veu masculina... usted si que sabe contestava una complaent veu en aquest cas femenina.
En la història més recent dels grans murals de publicitat pintats a les mitgeres dels edificis de la ciutat, el que anunciava el brandy Centenario Terry a la paret del número 265 del carrer Balmes 285, tocant a Plaça Molina, va ser un dels de més durada i popularitat.
Degudament restaurat i actualitzat de pintura, va aguantar fins als inicis de 2017 i probablement hagués continuat molts anys més si no hagués estat enderrocat l'edifici del costat, on durant molts anys hi hagué el bar Tris-Tras. La nova edificació taparia aquella mitgera i va ser retirat. En una època que els anuncis de begudes alcohòliques ja no estaven permesos en llocs públics, aquest mural havia subsistit gràcies a una especial protecció com a icona representativa d'un altre temps.  Finalment però, no va ser conservat en una mostra d'escassa sensibilitat envers l'arqueologia urbana.

*1964.- L'anunci del brandy Terry amb la noia muntant a cavall va ser un dels més populars dels anys 1960's. 

*2016.- El mural sobre la mitgera de l'edifici de Balmes 285 vist des de la plaça Molina. (Foto: Toni Vall)  
 
*2017.- Els operaris procedeixen a l'enderroc de la mitgera i a l'eliminació de l'anunci (Foto: Adrià Costa