dijous, 30 de juny del 2016

ESCOLA SUPERIOR DE COMERÇ. Balmes 49 (1891-1961)

Agraïments a ENRIC COMAS i PARER


La Escuela Superior de Comercio de Barcelona va ser oberta l'any 1872 en un modest immoble del carrer Tallers. Fou en el 1891 quan va passar a ocupar un nou edifici situat a Balmes tocant a Consell de Cent, que des de 1886 havia estat ocupat per un conjunt de sales d'exposicions i tallers de pintors i escultors sota el nom de Centro Artístico. La nova Escola de Comerç es consolidaria allà com a entitat docent dedicada al seguiment dels comptes de les empreses.
L'edifici, situat inicialment al número 31 i després renumerat amb el 49, tenia cinc alçades i presentava una façana amb àmplies finestres amb vidres al primer pis i una gran imatge escultòrica del deu Mercuri al finestral central del segon.
Al novembre de 1912 la façana de l'escola va ser objecte d'agressions amb pedres durant una manifestació d'estudiants en vaga, que varen trencar els vidres dels grans finestrals del primer pis i van arribar a agredir al director del centre.

*1912.- Estat en que van quedar els vidres del primer pis de l'edifici de l'Escola Superior de Comerç després de les protestes d'un grup d'estudiants en vaga.

El 1961 amb la inauguració de la Escuela de Altos Estudios Mercantiles a la zona universitària de Pedralbes la vella escola va ser clausurada i l'edifici enderrocat.

*1960's.- L'edifici de l'Escola Superior de Comerç en fase d'enderroc. (Foto: AFB)