dissabte, 9 de juny del 2012

TORRE DE LA LLUM. Plaça de l'Univers. Exposició de 1929 i Fira de Barcelona. (1929-1984)

MIQUEL BARCELONAUTA




*1928.- Dues imatges de l'estructura instal·lada per aixecar la Torre de la Llum. La de baix és captada des de la Plaça Espanya encara sense la font monumental de Jujol. (Foto: Josep Brangulí)

*1929.- Vista aeria de la Torre de la Llum edificada sobre una de les portes d'accés a la plaça de l'Univers.


Aquesta torre, que arribava a una alçada de 50 metres, s'enlairava sobre el cos central del triple arc d'accés a la plaça de l'Univers des del Paral.lel situat entre els palaus de l'Art Tèxtil i de Comunicacions i Transports.
La part central de la torre guardava una certa semblança amb les dues torres venecianes de la plaça Espanya que donen accés al recinte firal, si bé aquesta era més estreta i el seu remat original resolt amb una llanterna va ser eliminat a principis dels anys 1960's per problemes estructurals.

*1929.- Una visió nocturna de la torre iluminada durant la celebració de l'Exposició.
 
*1933.- Emplaçament exacte (cercle vermell) de la Torre de la Llum sobre un plànol municipal posterior a la clausura de l'Exposició de 1929. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per engrandir-la)
 
 
El 1966 s'enderrocava el Palau Central (antic Palau de l'Art Tèxtil) i es van elaborar tot un seguit de projectes de remodelació de la plaça de l'Univers i el seu entorn, que acabarien amb la construcció del nou Palau del Cinquentenari. Pel que fa a la Torre de la Llum es va preveure de susbtituir-la per una altra, de linia més moderna, que finalment mai s'arribà a construir.
Finalment al 1984, quan es va acometre una nova reordenació integral de la plaça de l'Univers i del sector del recinte firal contigu al Paral.lel, es va optar per suprimir la torre que fou enderrocada.
 
*1964.- Malgrat haver perdut l'esplendor del passat i el seu coronament, als anys 1960's la Torre de la Llum encara destacava sobre el recinte firal de Montjuïc. Aqui la veiem durant la celebració de la Fira de Mostres. 
 

*1967.- Després de l'enderroc del veí Palau Central (ex Palau de l'Art Tèxtil a l'Exposició de 1929), la Fira de Barcelona va encarregar un projecte de reforma de la torre per recuperar la seva funció de far, que mai va ser executat. A l'esquerra la torre en els seus últims anys d'existència ja sense el remat del cim. A la dreta el projecte de la nova torre amb un far. (Fotos: Arxiu La Vanguardia).