dimarts, 3 de desembre del 2013

FOLIES. CHEZ DEMON. Rambla de Caputxins 34. (1950-1954)

Article elaborat amb la col·laboració de MARIA JOSÉ GONZÁLEZ, EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i RAMON VILALTA
 
L'any 1947 tancava portes l'Excelsior, un cabaret que als anys 1920's havia causat sensació esdevenint un dels locals capdavanters de l'oferta nocturna a les Rambles. En el seu lloc a l'antiga Rambla del Centre (rebatejada com dels Caputxins) va obrir portes a la tardor de l'any 1950 el cabaret-sala de festes Chez Demon conegut també amb el nom de Folies. El nom de Demon estava vinculat al director d'orquestra menorquí Lorenzo Torres Nin (1890-1964), conegut com el mestre Demon, que als anys 1930's havia entusiasmat amb la seva Orquestra Demón Jazz amenitzant les nits de diversos locals de la Rambla.
Demon va tractar amb especial cura els detalls de cada racó del local, que disposava d'un petit escenari i d'una passarel·la que permetia als artistes ampliar el seu marge de presència acostant-se més al públic. Al seu torn, la pista principal era envoltada de taules i cadires on s'hi veien sovint membres de la burgesia de la ciutat i altres personalitats públiques.
Poc després de la seva inauguració, concretament el 5 de desembre de 1950, Folies va organitzar un espectacle que li va donar molta volada i popularitat. Es titulava Medio Siglo de Canciones i aplegava un ventall d'estrelles de la revista, la cançó i l'espectacle encapçalats per la gran vedette Gema del Río i la francesa Michèle Richart. Les acompanyaven també Celia Deza, una destacada cantant de tangos i el còmic Oh! Gran Gilbert. L'èxit d'aquest espectacle va permetre la projecció del local durant uns anys.
 

*1951.- Programa de mà i anunci de l'espectacle Medio Siglo de  Canciones.

La vedette catalana Gema del Río, nascuda Maria Solé Cuñat, encapçalava el ventall d'artistes de Medio Siglo de Canciones (Foto: Arxiu Cadellans Solé).

El còmic Oh! Gran Gilbert, nascut Joan Massó i Gibert, participava també en els espectacles del Folies abans de recalar finalment a La Bodega Bohemia del carrer Lancaster.
 
*1965.- Fragment d'un article publicat a la revista Destino en la que es citen el Folies i el mestre Demon. (Font: Biblioteca de Catalunya)
 
L'èxit de Medio siglo de canciones va generar una segona temporada amb el mateix nom de l'espectacle, que s'estrenà el 27 d'octubre de 1951. Amb una nova decoració interior en la que destacaven uns grans panells que reproduïen històrics cartells de Toulouse Lautrec i Chéret. L'espectacle també s'havia afrancesat encara més. No repetia d'entrada Michèle Richard, però l'escenari es nodria de la presència de Line Docea, Nicole Blanchery i Laura Caraccini, totes tres vedettes d'èxit a París. Avançada la temporada tant Gema del Rio com Richard van tornar, i també van actuar al Folies noms com Gloria Lasso, Amru Sani i fins i tot Paco Martínez Soria.
Posteriorment van desfilar per la pista del Folies altres artistes ja consagrats al Paral·lel com la vedette Carmen de Lirio i es van presentar altres espectacles de music-hall com ¡Oh... La Rambla! (1952) o Bric-a-Brac (1953) amb el còmic Alady.
 

*1952.- Presentació de la cantant francesa Roberta a la segona temporada de Medio Siglo de Canciones.
 
 
 
Malgrat les seves optimistes previsions, Folies Chez Demon no arribaria a acomplir el seu cinquè any i baixaria la persiana a començaments de 1954. La següent etapa del local seria la coneguda com a Salón Tabú.