dissabte, 13 d’agost del 2016

CINE LEVANTE. Carrer Guipúscoa 70-72 (1958-1979).


*1960's.- El cine Levante, a la dreta de la imatge, durant el seus primers temps. 

Inaugurat a l'estiu de 1958, el Cine Levante era situat a l'aleshores emergent barri de Sant Martí/La Verneda en un carrer Guipúscoa molt diferent a la rambla que és avui. Aleshores era una via ràpida amb una distribució de l'espai que concedia més de tres quartes parts de la seva amplària al servei del trànsit rodat.   
La sala era força gran i va ser projectada per l'arquitecte Carlos Martínez amb un aforament inicial per a 2.100 espectadors que es distribuien en platea i amfiteatre.

*1959.- Vista aèria del Cine Levante davant del grup d'habitatges Juan Antonio Parera, coneguts popularment com els pisos blancs.

Inicialment pertanyia a la mateixa empresa que el cinema Verneda i ambdues sales exhibien el mateix programa. En els anys immediatament posteriors a la seva inauguració l'èxit del cinema era total durant els caps de setmana i va constituir un negoci molt rendible per als seus propietaris.
En la seva darrera etapa va funcionar de dijous a diumenge i a partir de la primera meitat de la dècada dels 1970's va començar a patir una forta davallada d'espectadors, la qual cosa va fer decidir als seus gestors a inhabilitar-ne l'amfiteatre i deixar només la platea com a part accessible als espectadors. Tot i que la platea va ser modernitzada amb la substitució de les butaques, la rendabilitat del negoci continuava a la baixa i finalment el local va tancar portes al juny de 1979.
Tres anys després va començar a còrrer el rumor sobre l'obertura d'una sala de bingo a l'antic cinema, la qual cosa provocaria una forta oposició de les associacions de veïns de barri. No obstant això, amb la posterior venda i reforma del local, s'hi acabaria instal·lant el Bingo Verneda. [1]    

*2000's.- El Bingo Verneda va substituir a l'antic cinema.

*2010's.- L'estructura de l'antic Cinema Levante encara visible en l'actualitat.
 

[1].- Lahuerta Melero, Roberto. Barcelona tuvo cines de barrio. Editorial Temporae. 2015.