dilluns, 30 de gener del 2017

EL TOSSAL. Restaurant. Tordera 12. Gràcia (1979-2016)

 
 
Alguns graciencs veterans asseguren que a la cantonada entre els carrers Tordera i Fraternitat ja hi havia un bar on es feien menjars abans que al 1979, el matrimoni format per Joan Guàrdia i Inés Brito decidissin obrir el restaurant El Tossal.
Ell era caçador i cuiner i ella només cuinera, però la seva idea de tirar endavant aquell negoci ens va permetre gaudir d'un dels llocs més entranyables i de cuina de qualitat que ha conegut el barri de Gràcia en molts anys. Per al Joan, l'exercici de la caça comportava que el restaurant no obria els caps de setmana perquè ell mateix agafava l'escopeta i se n'anava a la muntanya a la recerca de bon gènere per cuinar-lo a la cassola.
L'estètica del restaurant El Tossal mai es va rendir a la modernitat. Conservava una atmosfera casolana i agraïda amb un ampli mostrador que donava la volta a tot el local, portes exteriors de fusta amb grans vidres i una decoració interior entre rústica i austera amb un mobiliari i unes estovalles senzilles que mai van concedir ni un pam a les estridències ni a les sofisticacions. Els plats de caça i el foie van ser sempre els més desitjats i afalagats per una clientela que va anar eixamplant-se fins aplegar autèntics gourmets, que xalaven instal·lats al racó de sostre baix del fons del local..
La història de El Tossal te dues etapes ben definides. La primera sota la direcció dels seus esmentats fundadors, entre 1979 i 2006, que va durar fins que van decidir jubilar-se. La segona a partir que la Raquel, una clienta habitual, va decidir amb la seva parella l'Albert reprendre el negoci tant bon punt es van assabentar que la el Joan i la Inés havien decidit traspassar-lo.  
Els nous propietaris van fer esforços per conservar l'essència de sempre de El Tossal i a nivell gastronòmic van aconseguir un resultats força acceptables incorporant plats com el canaló de confit d'ànec i el bacallà a l'ajoarriero. Tot i això al restaurant li mancava el carisma del passat, els temps havien canviat, el turisme ho devorava tot, els preus tampoc eren com abans i el local no s'omplia. Finalment després de l'estiu de 2016, El Tossal va desaparèixer i va ser substituït per un altre restaurant sense pretensions ni característiques suficients per ser comparat amb el que durant més de 35 anys havia ocupat aquell local del número 12 del carrer Tordera molt a prop de la Gràcia gitana.  
 
*2013.- Panoràmica interior del restaurant El Tossal en els seus últims anys. (Foto: Eduard Ros)
 
*2013.- L'acollidor racó del fons de l'interior del local. (Foto: Eduard Ros)