dissabte, 25 de febrer del 2017

CAL PITOÑO. Carrer del Migdia 10. (1930's-1950's)


*1935.- Accés des del carrer del Migdia a la Casa de Dormir coneguda com a Cal Pitoño (Foto: Agustí Centelles) 

Una de les cases de dormir més conegudes de la zona més degradada del Barri Xino fou Cal Pitoño, situada al numero 10 del carrer del Migdia, entre els de Cid i del Portal de Santa Madrona. Allà cada nit hi feien cap els personatges més rellevants i perillosos del lumpen de la zona.
Al 1935 el local s'anunciava amb un cartell a la porta que oferia "Camas a 50 y 60 cts. Habitaciones Económicas". El periodista Jaume Passarell en va fer una breu ressenya a les pàgines de la revista Mirador en un article monogràfic dedicat als locals del Barri Xino. Explicava Passarell que el nom de Pitoño era el del seu propietari, un home espavilat sorgit dels baixos fons del barri, que havia començat recollint papers i cartrons del carrer fins acabar regentant aquella casa de dormir on a les nits s'amuntegaven els captaires, delinqüents i gent de mala vida.
El local va sobreviure a la Guerra Civil i fou durant la postguerra quan va viure la seva etapa més miserable. Va augmentar considerablement la quantitat de gent que hi passava la nit i hi malvivia, i més enllà dels captaires i malfactors habituals s'hi podien veure també mutilats de guerra, malalts i gent sense família. El nombre de defuncions va créixer exponencialment i rara era la nit que la policia no hi feia acte de presència per aixecar algun cadàver.