diumenge, 30 de maig del 2021

25 AÑOS DE PAZ a la Plaça Catalunya (1964)

 

*1964.- El mural amb la imatge de Franco sobre la façana del Banesto. (Foto: Autor desconegut).

A l'any 1964, coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de l'acabament de la Guerra Civil, el règim franquista va decidir celebrar-ho amb tot un seguit d'actes d'afirmació patriòtica i adhesió inquebrantable a l'obra de Franco, que es presentaven sota el lema "25 Años de Paz".

A la plaça de Catalunya com a cor de la ciutat li va tocar de lluir tota la parafernàlia del règim que tenia com a element més cridaner el gran mural que va ser instal·lat sobre la façana de l'edifici del Banco Español de Crédito. amb la imatge del Caudillo i un cartell apaïsat amb el lema 25 años de paz situat al capdamunt de l'edifici. Els que havien viscut el drama de la Guerra Civil recordarien aquell dies que en aquell mateix lloc hi havien estat exhibides les cares dels líders comunistes i bolxevics. Un quart de segle després, amb un nou edifici bancari que desterrava de la imatge de la ciutat la fesomia revolucionària i roja de l'Hotel Colon, tot semblava (només aparentment) haver retornat a l'ordre i a la pau que proclamaven. 

*1964.- Retall de La Vanguardia del dia 3 de febrer referit als actes del diumenge anterior a la plaça Catalunya. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

*1964.- No hi va faltar la tradicional Misa de Campanya amb la Mare de Deu de la Mercè sobre l'altar.

La plaça ve ser escenari de diverses actes propis de l'oficialitat de l'època: misses de campanya, homenatges als caídos (òbviament només d'un sol bàndol), exhibicions patriòtiques. La bandera de la Falange i la tradicionalista acompanyaven a la nacional presidint l'espai públic. Els actes van començar el diumenge dia 2 de febrer i s'estengueren durant la resta de l'any.