dissabte, 6 de desembre del 2014

CASA DE LES CONXES Balmes/Còrsega (1900-1966)

Article elaborat amb la col·laboració d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1913.- Vista exterior de la Casa de les Conxes. (Foto: Joan Salvany i Blanch)

Situat a la confluència dels carrers Balmes i Còrsega i conegut popularment com la Casa de les Conxes [1], aquest elegant palauet fou projectat el 1899 per l'arquitecte i editor Pau Salvat i Espasa (1872-1923) en col·laboració amb Joan Alsina i Arús (1872-1911), Constava de planta baixa, lleugerament elevada sobre el nivell del carrer per donar llum al soterrani a través d'obertures rectangulars situades a a peu de vorera, i d'un pis principal amb balconada a la façana de la cantonada i finestres guarnides amb columnes i relleus escultòrics. La façana la completaven dues torretes amb bases de dotze costats situades als vèrtexs de la cantonada i coronades amb sengles cúpules de trencadís. L'altre element característic eren els nombrosos relleus de petxines que, en una disposició alineada i alterna, cobrien la paret de la façana de la cantonada a partir del primer pis. La línia del carril de sarrià

Pau Salvat i Espasa (Foto: fototeca.cat)
 
*1933.- Emplaçament de la Casa de les Conxes a la cantonada Balmes/Còrsega en un plànol topogràfic municipal. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)

En aquest xalet hi va viure el secretari del la Compañía de Ferrocarriles del Norte de España Santiago Aguado Sinobas, traspassat el 1907, i posteriorment hi va obrir un despatx el seu cunyat, l'arquitecte i fotògraf Emili Llatas Agustí mort prematurament l'any 1911. Més tard l'edifici acolliria la redacció i administració de la revista científica Ars Medica que es va editar a Barcelona entre 1925 i 1936.
La casa va ser enderrocada cap a l'any 1966 i va substituïda per un edifici d'oficines (Edificio Balmes) inaugurat el 1970.

*1970.- Retall d'un anunci que iniciava la comercialització de les oficines construïdes a l'edifici que es va aixecar al solar on abans hi hagué la Casa de les Conxes.

[1].- La denominació Casa de les Conxes l'hem trobat al Fons Fotogràfic Salvany de la Biblioteca de Catalunya d'on prové la primera imatge d'aquest article.