dijous, 8 d’octubre del 2015

POBLE ORIENTAL. Exposició de 1929. Montjuïc (1929-1930)

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i JAUME MAS


Aquesta reproducció d'un poblat de diversos països d'Orient aplegava construccions típiques des del Marroc fins a Hong-Kong, seguint el patró aplicat al Poble Espanyol, però en un format molt més petit. Constitueix un dels espais menys coneguts dels molts que es van construir a Montjuïc durant l'Exposició de 1929. 

*1929.- Espai dedicat a Hong Kong al Poble Oriental durant els dies de l'Exposició. Alfons XIII i el seu seguici davant de l'entrada. (Foto: Gabriel Casas)

 
*1929.- Diversos racons del poblat oriental aixecat per l'Exposició Universal de 1929. (Fotos. Fons Matas-Ramis)

Era situat al costat del revolt de la carretera que portava a l'Estadi, just a l'altra banda del Parc d'Atraccions de la Foixarda, i molt a prop d'on avui s'aixequen les instal·lacions de l'INEFC. El seu interior amb carrers petits tipics de poblats africans i asiàtics s'hi servien begudes i dinars, s'hi venien també catifes i peces d'artesania i s'hi representaven dances orientals. Com a element més destacat hi havia una reproducció del Sant Sepulcre a l'espai dedicat a Palestina. Aquesta instal·lació va ser clausurada i desmuntada poc després de tancar-se l'exposició.

*1929. Emplaçament del poblat sobre un plànol de l'Exposició. (Font: Col·lecció Francisco Arauz)


*1929.- Un anunci publicat a La Vanguardia del 30 de juny on s'enumeren els països representats al poble oriental.