dijous, 8 d’octubre del 2015

POBLE ORIENTAL. Exposició de 1929. Montjuïc (1929-1930)

MIQUEL BARCELONAUTA 

Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i JAUME MAS



Aquesta reproducció d'un poblat de diversos països d'Orient aplegava construccions típiques des del Marroc fins a Hong-Kong, seguint el patró aplicat al Poble Espanyol, però en un format molt més petit. Constitueix un dels espais menys coneguts dels molts que es van construir a Montjuïc durant l'Exposició de 1929. 

*1929.- Espai dedicat a Hong Kong al Poble Oriental durant els dies de l'Exposició. Alfons XIII i el seu seguici davant de l'entrada. (Foto: Gabriel Casas).




 
*1929.- Diversos racons del poblat oriental aixecat per l'Exposició Universal de 1929. (Fotos: Fons Matas-Ramis).


*1929.- Foto de grup d'una sèrie de personatges exòtics que van actuar al Poble Oriental. Entre ells hi podem veure, al centre de la imatge, al faquir contorsionista indi que va arribar a Barcelona dins una capsa rodona de barrets. A sota, detall de la seva arribada a l'Estació de França. (Fotos: Josep Maria Sagarra i Plana)

Era situat al costat del revolt de la carretera que portava a l'Estadi, just a l'altra banda del Parc d'Atraccions de la Foixarda, i molt a prop d'on avui s'aixequen les instal·lacions de l'INEFC. El seu interior amb carrers petits tipics de poblats africans i asiàtics s'hi servien begudes i dinars, s'hi venien també catifes i peces d'artesania i s'hi representaven dances orientals. Com a element més destacat hi havia una reproducció del Sant Sepulcre a l'espai dedicat a Palestina. Aquesta instal·lació va ser clausurada i desmuntada poc després de tancar-se l'exposició.

*1929. Emplaçament del poblat sobre un plànol de l'Exposició. (Font: Col·lecció Francisco Arauz)


*1929.- Un anunci publicat a La Vanguardia del 30 de juny on s'enumeren els països representats al poble oriental. 


Article ampliat el 22 de juliol de 2024