dijous, 7 d’octubre del 2010

LES QUATRE COLUMNES (Originals). Montjuïc. (1919-1928)

*1926.- Les quatre columnes amb el Palau Nacional en construcció al fons.

Projectades per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, aquestes quatre columnes de capitells jònics van ser aixecades l'any 1919, abans de la urbanització dels terrenys de la futura Exposició Universal de 1929.


*1925.- Vista aèria on es pot apreciar l'emplaçament original de les columnes que quedaven per davant de l'esplanada on després es construiria la Font Màgica de l'enginyer Carles Buïgas.

Es varen col·locar just davant de l'indret on després es construiria la Font Màgica de Carles Buïgas i simbolitzaven les quatre barres de la senyera. Fou precisament aquest detall el que va fer decidir al règim militar de la dictadura del general Primo de Rivera a ordenar el seu enderrocament, per tal d'evitar la projecció internacional d'aquest símbol nacionalista català durant l'Exposició Universal.
El projecte inicial preveia que al cim de cada columna s'hi col·locaria una figura representativa d'una victòria, detalls que no es varen arribar a realitzar.  
Amb l'entrada al segle XXI es va tornar a plantejar la possible restitució de les columnes, després d'alguns intents frustrats de promoure la seva recuperació. Un tema força polèmic fou la seva ubicació definitiva a conseqüència del possible impacte visual que podien produir sobre l'actual urbanització de la zona. 
Finalment el 2010 es va iniciar el procés definitiu per a la seva recuperació i van quedar situades en el replà superior que hi ha darrera de la Font Màgica. La inauguració oficial no es va produir fins entrat l'any 2011.

*1923.- Vista del conjunt amb la plaça de toros de Les Arenes al fons.

*1919.- Les quatre columnes en construcció.

*1928.- Una imatge trista del dia de l'enderroc ordenat pel govern militar del general Primo de Rivera.