dilluns, 13 de febrer del 2012

SAN CARLOS CLUB. Gran de Gràcia 137 (1963-1981)

La història de l'entrada del rock and roll i de la música pop a Barcelona no es podria explicar sense parar esment en un local, que fou pioner en el desenvolupament d'aquell nou fenòmen musical, que durant els anys 1960's s'estenia implacablement per tot el món occidental. Aquest local fou el San Carlos Club, situat al carrer Gran de Gràcia 137, davant l'estació de metro de Fontana.
El San Carlos va ser promogut per Pere Saus Garriga, que ja havia obert anteriorment el Salón Verdi. El local abans de ser el San Carlos Club se'l coneixia com Estadio i de fet el primer grup que hi va actuar de manera regular van ser els King's Boys.




*1963.- En aquesta publicitat hi trobem les primeres referències al San Carlos Club quan el local encara es deia Estadio. Els King's Boys hi van actuar en un ball-aperitiu el dia de nadal de 1963. 

Pel local del carrer Gran de Gràcia varen desfilar tot un conglomerat de grups autòctons que intentaven obrir-se camí en el món de la música pop. Entre tots ells varen destacar especialment els Sirex, un grup barceloní famós per temes com La escoba, Muchacha bonita o El tren de la Costa, que hi varen actuar regularment totes les nits dels dissabtes entre 1963 i 1964. Fins i tot acabarien dedicant una de les seves cançons al San Carlos Club. El local es va mantenir durant uns anys com un dels capdavanters en presentar música en viu a la ciutat. L'any 1969 hi van actuar grups com Los Bravos, un altre conjunt pop espanyol de primera línia o Màquina!, un grup català de rock experimental i música progressiva.
El local va anar sobrevivint com a ball-discoteca fins als anys 1970's, per transformar-se tot seguit en un local de varietats amb la seva famosa cascada d'aigua, llum i color, on hi actuaven còmics de l'estil de Santi Sans. Va adequar-se els canvis derivats de l'arribada de la democràcia i el 1977 es va convertir en un cabaret amb espectacles sexy (¡Báñeme esta noche!) i en la seva darrera etapa presentava funcions de cafè teatre (La mona de Tarzán) fins a la seva definitiva desaparició el 1981.

SAN CARLOS CLUB (Los Sirex)

Yo salí de mi casa a las seis
pero antes a una chica yo llamé.
Y a las siete en San Carlos le cité.
Usted dirá lo que puedo hacer allí.
Es un club muy pequeño pero bien.
Y la gente se le divierte con el show.

Venga niña vamos que ya nos esperan,
quiero divertirme y gozar con mis amigos si,
divertirme esta tarde ser feliz.

Pues tan sólo espero que me den las siete
para presentarte a todos mis amigos,
pues a ti nunca te han podido ver
.



 
*1964.- Els Sirex al Carrer Gran de Gràcia davant de l'estació de Metro de Fontana i el San Carlos Club.