dimarts, 15 de febrer del 2022

CASA DE BANYS DE TRAS-CORREO (Xalet del Moro). Nova de Sant Francesc 14 - Passatge de la Pau 3/5. (1870's-1910's)

 Agraïments a VÍCTOR OLIVA i FRANCISCO ARAUZ


*1888.- Tarja publicitària de la Casa de Banys, coneguda com de Tras-Correo. (Font: Col·lecció Victor Oliva)

Una de les cases de banys més populars en la història de la ciutat. Era emplaçada al passatge de la Pau, un carrer paral·lel a la Rambla que era la continuitat del passatge Escudillers. també s'hia accedia per carrer Nou de Sant Francesc, L'edifici va ser projectat el 1873 per l'arquitecte Jaume Brossa i Mascaró i constava de planta baixa i primer pis. Cridava l'atenció pel seu estil neomudèjar amb els característics arcs de ferradura a les finestres. No obstant això, una ullada als plànols dels quarterons de Miquel Garriga Roca (traçats entre 1856 i 1860) ens permet identificar que en aquella zona ja s'indicava l'existència d'una Casa de Banys i d'un passatge amb aquest nom amb anterioritat al 1873.

La publicitat generada en els anys seguents ens presenta a l'edifici de formes diverses, sempre però amb un estil arabitzant. També hi ha coincidencia en considerar que el local tenis dos accesos, l'un pel número 14 del carrer Nou de Francesc i l'altre pel carrer de Tras Correo número 5.

El local va anar ampliant progressivament els seus serveis incorporant tota mena de banys, amb una publicitat que primava en tot moment el caracter medicinal i guaridor d'aquestes teràpies amb poders curatius sobre afeccions com el reuma, la gota o l'artritis.



*1883.- Dos retalls de La Vanguardia on s'anuncia la inauguració de nous serveis de banys i es descriuen les característiques de les noves instal·lacions. També hi figura el doctor Jaime Martí com encarregat mèdic i director del local. (Edició del 21 de gener de 1883)

*1895.- Anunci de l'establiment. (Font: Barcelona en la mano. Col·lecció Francisco Arauz.)

Entrat el segle XX l'edifici va obrir una nova etapa com a casa de prostitució amb el nom del Chalet del Moro