dimarts, 5 de gener del 2021

PASSATGE DE LA INDÚSTRIA. Trafalgar 26. (1878-2000's)

 

Emplaçament de l'antic Passatge de la Indústria. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Situat en un interior d'illa, entre les finques número 26 del carrer Trafalgar (al final del carrer Ortigosa) i les dels números 31 i 33 del carrer de Sant Pere més Alt, aquest passatge interior, amb dos petits trams a cel obert en el seu recorregut, va obrir-se a l'any 1878 coincidint amb la construcció de l'edifici de Trafalgar. Se'l coneixia popularment com el passatge d'en Cirici als seus primers anys. La raó era que el comerciant tèxtil Joan Cirici hi tenia el seu taller i d'alguna manera havia estat ell el promotor d'aquell passatge, que amb el temps va anar acollint altres botigues, comerços i magatzems, apart dels habitatges dels seus propietaris. Les inicials JC figuren encara gravades en pedra sobre l'arc de la porta d'accés al pintoresc passatge. La numeració de les diverses estances de l'interior del passatge es va realitzar en lletres.

*1940's.- L'accés principal al Passatge de la Indústria, senyalitzat amb un rètol prou vistós, a l'immoble numero 26 del carrer Trafalgar 

*1940.- Tarja d'uns dels comerços que hi havia al passatge. (Font: todocoleccion.com)

Als anys 2000's l'edifici va ser comprat per una cadena hotelera que el va reformar i va recuperar el passatge mitjançant un conveni amb l'ajuntament. Se'l va tornar a fer transitable a determinades hores i servia també d'accés a l'Hotel Yurban Passage Hotel & Spa que va ocupar l'edifici del carrer Trafalgar. L'operació també va rebatejat l'antic Passatge de la Indústria amb el nom de Passatge de les Manufactures, que és com s'anomena actualment. A l'interior del passatge s'hi va instal·lar una intervenció artística, obra d'Antoni Yranzo, anomenada Petjades que penja d'uns fils en un dels espais a cel obert. 

*2010's.- Vista general de l'Hotel Yurban Passage Hotel & Spa instal·lat al número 26 del carrer de Trafalgar després de la reforma de l'edifici i del passatge.

 
ç
*2010's.- La peça mòbil de l'artista Antonio Yranzo situada a l'interior de l'antic Passatge de la Indústria.