divendres, 28 d’octubre del 2016

PAVELLÓ DEL MAPA D'ESPANYA. Exposició de 1929. Montjuïc. (1929-1930)

Agraïments a JAUME MAS


*1929.- El Pavelló de Cartografia, conegut popularment com el pavelló del mapa d'Espanya. (Font: Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya)

Aquest petit pavelló era situat al costat del Palau Nacional a l'extrem del passeig que pujava cap al Pavelló Reial i el Palau de les Missions i el camí que enllaçava amb la baixada de la Font del Gat. Fins allà arribava el petit funicular del Palau Nacional. Era el primer pavelló que veien els visitants que pujaven al Palau Nacional amb l'esmentat funicular. Presentava una estructura arrodonida rematada per una coberta coronada per un petit cupulí sostingut per columnes. Les banderes d'Espanya i de les principals ciutats de l'Estat hi onejaven al seu voltant. Tot i que oficialment en algunes guies de l'Exposició figura amb el nom de Pavelló de Cartografia, se'l va conèixer com a Pavelló del Mapa d'Espanya. Va ser inaugurat el dia 11 de juny de 1929 amb presència del governador Milans del Bosch.
Interiorment s'estructurava amb un altell que envoltava l'edifici i des del qual es podia observar un gran mapa d'Espanya en relleu que els visitants podien també contemplar des de la planta baixa circumdant-lo.  
L'estructura, tota ella de fusta, va ser desmuntada després de clausurar-se l'Exposició al 1930.
 
*1929.- Emplaçament del pavelló del mapa al costat del Palau Nacional (Font: Col·lecció Francisco Arauz)

*1929.- La cúpula del Pavelló del Mapa d'Espanya, entre el pavelló de la Caixa de Pensions i el Palau Nacional, en una imatge captada des del tram final del carrer Lleida.

*1929.- Arribada del Rei Alfons XIII al Pavelló del Mapa d'Espanya

*1929.- Alfons XIII visitant el pavelló.
 
*1929.- La cúpula del Pavelló del Mapa d'Espanya en primer terme i la del Palau de les Missions al fons.