dijous, 31 de desembre del 2020

CINE UNIÓN. Unió 7. (1941-1967)

Agraïments ROBERTO LAHUERTA MELERO

Acabada la Guerra Civil, el local que durant els anys de la Segona República havia acollit el Broadway Cinema va estar tancat durant un parell d'anys i després, el 7 de maig de 1941, va tornar a obrir portes, ja sense referències estrangeres al nom, com a Cine Unión.

Amb un aforament de 484 localitats, el dia de la seva inauguració va presentar un programa doble amb els films americans San Francisco, producció de la Metro realitzada l'any 1936 amb Clark Gable i Spencer Tracy, i Camino de la felicidad. Només uns mesos després va incorporar també varietats a les seves programacions, un costum que es va fer força habitual als cinemes durant els anys de la postguerra. 


*1944.- Un programà de mà que incloïa les varietats que es presentaven al local. (Font: todocoleccion,com).

Roberto Lahuerta en el seu llibre Barcelona tuvo cines de barrio, fixa el període en que es van presentar varietats fins a la temporada 1947-48, uns anys abans que la direcció del cinema fos assumida per Eduardo Vilaseca López, que fou també propietari del Cine Céntrico del carrer Peu de la Creu.

La prostitució homosexual de baix format a través de nois, anomenats popularment chaperos, que deambulaven habitualment per l'interior del local, va fer que aquella sala perdés reputació i gairebé quedés com un cinema marginal en els seus últims anys. Finalment, va tancar portes al gener de 1967.

L'edifici, datat de finals del segle XIX, va ser enderrocat a la dècada dels 1980's i els seus baixos acullen actualment un aparcament